След като стана ясно, че до месец приемът на проекти по мярка 112 Млад фермер ще бъде стартиран, репортер на Фермер.БГ зададе въпрос на зам.-министър Гечев каква ще бъде съдбата на мяра 141 - „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. По нея също има готови немалко проекти и фермерите имаха очакване да бъде отворена.

 

Ще припомним, че през тази година и по мяра 141 на два пъти – през юни и през септември, беше обявявано, че ще бъде отворен прием на проекти.

 

„Мярка 141 е също наддоговорна и в момента се опитваме да отворим поне една от двете мерки. Истината е, че по мярка 141 няма проблемите, които съществуват по мярка 112. При мярка 141 няма изискване за възраст, например, което е много съществен момент за кандидатите по „Млад фермер“. Това, което мога кажа със сигурност, че същата мярка 141 ще я има и през месец май 2014 г. и тогава ще могат да кандидатстват фермерите и по нея.

 

Ако в момента трябва да отворим и 141-а мярка, тя пак трябва да бъде за сметка на бюджета на МЗХ, а не разполагаме с такива средства“, коментира зам.-министър Явор Гечев. На въпрос на Фермер.БГ не се опасява, че следващите протести ще са на фермери с готови проекти по мярка 141, зам.-министър Гечев заяви, че е наясно със ситуацията.

 

„Проблемът е, че някой е пускал индикативни рамки на базата на необоснованост в бюджетите и през цялото време е лъгал. За мен в момента по-приоритетна е мярка „Млад фермер“, защото много от тези млади хора ще изгубят право да кандидатстват“, коментира Явор Гечев.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!