За пореден път млекопроизводители от цялата страна ще излязат на протест пред Министерския съвет. Това ще се случи на 25 март, сряда.


Фермерите настояват да им бъдат изплатени обещаните пари от евросубсидиите на глава животно и за литър качествено мляко.
Те искат земеделският министър Валери Цветанов да изпълни обещанията си. „Досега не сме получили и стотинка от парите”, заяви Теньо Тенев, член на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Стара Загора.


Според думите на Тенев от януари никой не е получили и стотинка субсидия. Два месеца вече се събират документи за субсидия на литър качествено мляко. Дори и да бъдат издължени 12-те милиона, които фермерите очакват, те ще им стигнат за два месеца.
Оказва се, че ангажиментът за целогодишна субсидия не е изпълнен. Най-рано в края на годината ще постъпят и средствата за глава животно, посочи още Тенев.


С 10-15 стотинки е паднала цената на литър мляко в Старозагорско. В момента изкупната цена е 50 – 52 стотинки за литър, а на места тя пада и до 32 стотинки, коментираха от старозагорската асоциация на млекопроизводителите.