Млади земеделски производители, подали проекти по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери, алармираха, че при оценката на проектите им, ще бъдат ощетени растениевъдите, защото ще им бъдат отнети точки. Пред Фермер.БГ Васил Димов обясни, че земеделците са получили информация от ДФЗ, че от оценката на подадените проекти на млади фермери в края на 2013 г., ще бъдат премахнати точките за Агроекология, тъй като тази година няма да има отваряне на мярка 214. Група от около 60 млади фермери са изпратили отворено писмо до институциите, посочи Димов, който е един от инициаторите.
 

„В момента максималният брой точки, които можем да получим, е 70, но като не се вземат под внимание въпросните 20 точки за агроекология, се оказва, че можем да получим максимално 50 точки. В същото време всеки животновъд спокойно може да стигне 60 точки, дори да има проект да отглеждане на калифорнийски червеи, защото за тях няма да има рестрикции. Това ни поставя в абсолютно неравностойно положение“, категоричен е Димов. По думите му младите фермери, които се занимават с растениевъдство, ще са ощетени не само за вече миналия през декември прием по мярка 112, а и за следващия, който се очаква през месец май 2014 г.


„Не смятате ли, че проектите за биологично земеделие и отглеждане на изчезващи местни породи животни са приоритетни и че трябва да бъде намерено адекватно решение те да не получат по-нисък рейтинг спрямо действащите в момента условия. Настояваме промяната на точкуването да стане по открит начин и в диалог с фермерите и да бъде в съответствие с истинските приоритети на държавата за развитие на земеделието“, заявяват в отвореното си писмо младите фермери. Те настояват за приетите през 2013 г. да няма отпадане на точки по агроекологичната мярка или ако отпаднат точките по мярка 214, за зеленчукопроизводство да се дават не 20, а 40 точки.


Васил Димов е млад фермер от региона на Благоевград. Отглежда гъби кладници на пънче. За първи път през 2013 г. подава проект по мярка 112. „Ако отпаднат точките по мярка 214 и не бъдат ребалансирани, ще се ощетят всички земеделски производители, които имат заявени такива намерения, защото след ранкинга ще се окаже, че имаме много по-малко точки“, заяви Димов. Той поясни, че част от младите фермери-растениевъди са заявили в проектите си агроекологични ангажименти, които би трябвало да им донесат 20 точки при ранкирането.


Фермер.БГ потърси коментар от зам.-министър Явор Гечев, който е запознат с казуса. Още в края на миналата седмица е провел среща с председателя на Асоциацията на младите фермери. „От проведените разговори мога да кажа, че намираме общ език и ще продължим разговорите. Младите фермери първо трябва да са реални земеделски производители, защото истината е, че не всички са такива сега. Винаги могат да бъдат нотифицирани и нови средства по мярката, но ситуацията по отношение на агроекологията не е такава. Младите фермери имат бонификация по отношение на съществуващата мярка 214. Но, в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) такава мярка просто няма“, коментира Явор Гечев.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!