Властите ще се опитат да убедят населението, че никъде на територията на страната не трябва да се отглеждат домашни прасета в близост до индустриалните свинекомплекси.

Африканска чума пламна в още един голям свинекомплекс у нас?

Министър Десислава Танева обяви това днес по време на изслушване в парламента за опасното разпространение на Африканската чума по свинете (АЧС).

„Ще продължим много по-засилено превенционните мерки в зони, които не се приемат до момента за рискови, в зони, където няма огнища. Ще направим организация за регистрирани свинекомплекси – за буферни зони, където ще се опитаме да убедим хората, че те не трябва да имат там нерегистрирани лични стопанства с оглед да изпреварим разпространението на вируса“, каза Танева.

Тя допълни, че много разчита на местната власт, въпреки че те трябва да предприемат непопулярни мерки, а през есента предстоят местни избори.

До ранните часове днес потвърдените огнища на АЧС в страната са 21, стана ясно от изслушването на министъра. За противодействие на опасната инфекция през 2018 г. и 2019 г. са отпуснати над 8 млн. лв. - 4,477 млн. лв. през миналата година и 3,7 млн. лв. през тази година.

Парите през миналата година са били предназначени за логистична подкрепа на областните дирекции по безопасност на храните, за информационна кампания и за изграждане на оградата по границата с Румъния.

Има ли опасност от екокатастрофа?

В отговор на редица въпроси от депутати Десислава Танева увери, че загробването е обичаен метод при ликвидиране на интензивни огнища на заболявания по животните по правилата на ЕС и няма опасност от заразяване на подпочвени води или други елементи на околната среда.

Според министъра има гаранции за безопасност на терена и в русенското село Бръшлен, където първоначално определената от местната власт площадка не е била съгласувана от структурите на екоминистерство.

„Площадките трябва да са предварително определени и одобрени от службите по околна среда", допълни Танева.

Ще има ли обезщетения за стопаните на нерегистрирани животни?

Народни представители поставиха и въпроса за обезщетенията на собствениците на лични стопанства тип заден двор с нерегистрирани прасет.

„Имаме принципно решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) за подкрепа. Коментирахме този въпрос с представителите на Европейската комисия. Темата за личните стопанства се поставя във всички страни от Източна Европа. Към момента такава подкрепа няма как да бъде одобрена от европейските власти. Експертите на ЕК казаха, че ще поставят темата в Комисията по отношение на Пътната карта за действия срещу АЧС", обясни министърът.


Десислава Танева подчерта, че юли, август и септември по принцип е пикът на АЧС и е „нормално да очакваме, че ще имаме нови огнища към днешна дата". Тя припомни мнението на експертите: за известен период да няма домашни свине в личните стопанствата.

„Това, което е възможно и отговарящо на европейските правила, ние ще го направим", каза Танева.

За нерегистрираните стопанства тя допълни, че те са един от основните източници за разпространение на заразата. В същото време в двата засегнати индустриални свинекомплекса в Русенско дори персоналът е бил мотивиран през последните две години хората да нямат домашни свине в личните си дворове, но въпреки това заболяването е влюзло там.

Има ли опасност за износа на зърно?

Министър Танева отхвърли опасенията, че разпространението на АЧС у нас може да нанесе щети не само на свиневъдния сектор, но и на зърнопроизводителите. Според нея няма опасност българското зърно да се третира на пазара като потенциален източник на заразата.

Отделно от тази тема властите в Гърция са въвели превантивни марки за ограничаване на вноса на свинско месо и продукти от него от България, като е засилен и контролът на всички ГКПП с нашата страна.

Нов опит за сътрудничество с ловците за намаляване на популацията на диви свине

Тази сутрин министър Танева е имала нова среща с представители на ловни сдружения, за да се организира по-добре работата за намаляване на популацията на диви свине.

„Едното от направленията е интензивно претърсване на рискови зони за умрели диви свине. Другото е драстична депопулация чрез изграждане в спешен порядък на капани за дива свиня", каза Десислава Танева.

Депутати от опозицията изразиха разочарование, че в изслушването по темата АЧС не е взел участие ресорният вицепремиер Томислав Дончев.

Народният представител Стоян Мирчев даже поиска оставката на Дончев заради несправяне със ситуацията, като настоя и за смяна на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.