„Както България, така и Нова Зеландия разполага с богат генетичен материал. Можем да работим заедно в обменна на генетична информация”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с Пола Уилсън, посланик Нова Зеландия в Белгия, България и Люксембург.

 

Министър Греков и посланик Уилсън обсъдиха прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) и реформите, които двете страни са предприели за ориентиране на земеделието към новите пазарни условия. „Ще намерим опорни точки за бъдеща съвместна работа, защото имате ценен опит, който може да ни е от голяма полза”, подчерта министърът.

 

Той допълни, че Нова Зеландия има много какво да покаже на българските земеделски производители, които се интересуват от нови практики в мениджмънта на стопанствата, в използването на съвременни технологии и в успешни начини за реализацията на продукцията.

 

Министър Греков отбеляза, че и в двете страни земеделието формира около 5% от брутния вътрешен продукт, но у нас заетите в аграрния сектор са повече – над 20% от трудоспособното население. Министърът отправи покана към новозеландски фирми да участват в българските селскостопански изложения.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!