Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков свиква отново УС на ДФ „Земеделие“ на 3 юли, след като преди седмица заседанието се провали заради неприсъстващи представители на министерства, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

„Най-важното е, че има проблеми, които УС на ДФЗ трябва да реши. В момента има за разпределение над 60 млн. лева, които бългърските земеделски производители чакат да получат“, заяви пред журналисти министър Греков. Той изрази очакване този път всички министерства и институции, които участват в УС на ДФЗ, да имат представители, за да има кворум и заседанието да се проведе.

 

Греков подчерта, че УС на ДФЗ трябва да вземе решение за компенсиране на загубите от пропаднали площи за 2013 г. „Има около 4.3 млн. лв., които земеделските производители, чиито площи пропаднаха през миналата година, чакат да получат като обезщетение“, заяви Греков. Той припомни, че в момента се прави обследване на засегнатите през 2014 г. площи и до 30 септември трябва да има окончателен опис на пропадналите тази година площи.

 

Компенсации за 2014 г. ще се изплащат догодина. УС на дФЗ трябва да вземе решение и за средствата за хуманно отношение към животните, за да получат животновъдите парите си. Общо за 60 млн. лв. УС на ДФЗ трябва спешно да вземе решение.

 

„Ако не се състои отново заседание на УС на ДФЗ, това означава, че през следващите 2 месеца, земеделски производители и животновъди няма да могат да получат пари“, категоричен беше земеделският министър.

 

Греков не скри, че към ръководството на ДФЗ има много оплаквания и той ще поиска оставките им. „Оставките ще поискам може би още в четвъртък. Сега, обаче, е по-важно да има кворум, за да се проведе заседание и да се вземат важните за стопаните решения“, допълни Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!