По време на провеждащия се в момента национален форум „Правителство – бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков заяви в отговор на въпрос ще бъде ли закрита Селскостопанска академия (ССА): „Никога не съм споменавал съкращаваме или закриване на ССА“. Греков съобщи, че днес има среща със синдикалистите на академията, а на 17 февруари ще проведе среща и с директорите на научните институти от състава на ССА.

 

[news]

 

„Мненията между работещите в системата са различни, но едно е категорично – работещите в научните институти са с най-ниската средна работна заплата в областта на висшето образование. Това са хора, които имат голям капацитет, но за съжаление на ССА понякога й липсва академичност“, заяви проф. Греков. Той беше категоричен, че повечето изследвания които се правя в научните институти трябва да са с приложна насоченост. „Точно затова ССА трябва да намери своето място. Голяма част от времето през последните 25 години ССА е била „политически плацдарм“.

 

Целта ни е учените да заемат своето място именно като учени, които работят в името на българското земеделие“, каза още проф. Греков. Той допълни, че е изцяло нарушен възрастовият състав на академията и има институти, в които има само по един хабилитиран преподавател, а в някои от структурните звена работят под трима души. По думите на министъра сегашното състояние на ССА е заличило нейната автономност. Около 2 400 са към момента работещите в системата на ССА.

 

„Търсим друга форма, чрез която работата да се промени и подобри. Българските аграрни учени имат възможности и трябва да им създадем условия да работят. Не искам институти и опитни станции да се превръщат в ТКЗС-та, които изкарват заплатите си от обработването на земята, която имат. Учените са учени и те трябва да бъдат освободени от всякакви битовизми, за да могат да работят и да произвеждат принаден научен продукт“, категорично заяви министър Греков. Той допълни, че дебатът за вида на ССА продължава, но аграрните учени трябва да намерят мястото си в българското земеделие, защото то се нуждае от тях.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!