Земеделското министерство предвижда до месец и половина да бъдат изготвени задължителни минимални стандарти за основните хранителни продукти – млечни и месни.
 
 
„Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала“, заяви министър Румен Порожанов пред бТВ. Той допълни, че минималните стандарти ще гарантират по-добро качество на продуктите.
 
Министърът се спря подробно върху темата за двойния стандарт на храните в старите и новите страни-членки на ЕС. Драстичните различия са станали повод за анализ на българското национално законодателство, свързано с качеството на храните. 
 
„Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти“, обясни министърът. 
 
Експерти са анализирали и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години. 
 
„Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти“, уточни Румен Порожанов. След като бъде разработена, новата уредба ще се съгласува с ЕК и да се въведе по най-бързия начин.
 
 
Продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. „Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен“, каза министърът във връзка с подготвените промени в наредбата за имитиращите продукти в млечния сектор.
 
По темата с двойните стандарти министърът води разговори с големите търговски вериги,  като идеята е да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.
 
Румен Порожанов коментира отново протестите на розопроизводителите. Според него проблемът тази година е възникнал по няколко причини. Заради по-топлото време цъфтежът и розоберът са били съсредоточени в много къс период, само в няколко дни. Това е затруднило изкупуването от дестилериите. В същото време има много нерегистрирани производители, които нямат договори за изкупуване на розовия цвят и при свръхпроизводство да са останали встрани от изкупуването.
 
„Отделно добрите предишни години са създали прекалено високи очаквания за печалби у производителите. До месец ще има законопроект за розата“, каза министърът.
 
Във връзка с обсъждането на Общата селскостопанска политика в ЕС след 2020 г. министър Порожанов изрази увереност, че българският земеделски производител няма да бъде ощетен от новия евробюджет.