Бългъринът консумира сред 15 -20% вносни млека под формата на сирена, кашкавали и други млечни продукти. Тази статистика съобщи пред Фермер.БГ Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България.

 

Знаем, че нашето млечно говедовъдство дава с 50 хил. тона по-малко мляко годишно, което означава, че за миналата година нашите фермери са осигурили средно 70л на глава от населението, при средно за Европа ниво от 183л., което означава, че млякото в България е недостатъчно, посочи Михаил Михайлов. Според него са необходими някои конкретни мерки, които трябва да се предприемат, за да се увеличи средния млеконадой на българските говеда.

 

Предоставянето на земя за говедовъдите, която ще им даде възможност да получават повече груби фуражи, с които да изхранват животните, както и увеличаването на средния млеконадой трябва да бъдат двата главни приоритета за управлящите, посочи Михаил Михайлов.

 

Михайлов коментира, че за да се случи реално това трябва да има и много добра селекция за увеличаването на средния млеконадой.

 

По изискването за соматичните клетки в млякото, нашите ферми имат възможност да произвеждат едно качествено мляко, с което ние можем изхранваме българския народ. Кравето мляко е стратегическа суровина за България, посочи изпълнителния директор на НСГБ.

 

 

НСГБ неведнъж е давал предложения за промени в законодателството по отношение на животновъдния сектор, но от там отчитат, че тези предложения не се вземат предвид при въвеждането на определени промени. Една от главните задачи, по които работим е селекционно-племенната дейност, защото не е тайна, че в България ще останат 120хил. дойни крави. В момнента средната млечност в България е 4000л. Нашата цел е тази млечност в близките няколко години да стане не по-малко от 6000л, защото с тези 4000л сме на предпоследно място в Европа, допълни още Михайлов.

 

Националният съюз на говедовъдите в България обединява 300 ферми - около 60% от кравите в България. Близо 70% от млякото в България се произвежда от тези ферми.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!