България заедно с останалите страни-членки на ЕС преминава на 31 март към лятно часово време. 
 
 
В 3:00 часа в неделя стрелките трябва да бъдат превъртени с един час напред до 4:00 часа. При тази промяна хората губят един час, който ще им бъде възстановен в последната неделя на октомври при връщането обратно към астрономическото (зимното) часово време.
 
Предстоящата смяна на часовото време налага промени във времената на пътуване на общо 29 влака, съобщиха от БДЖ. Конкретно ще бъдат засегнати 11 бързи влака - един международен, девет пътнически и осем крайградски. Те ще се движат с коригирани разписания, а за осем влака връзките няма да бъдат направени.
 
 
Ще бъдат засегнати основно нощните влакове по направленията: София-Варна (през Горна Оряховица и Карлово), Пловдив-Варна, София-Пловдив-Бургас, Повеляново-Добрич-Кардам, както и единични влакове Мездра-Видин, Самуил-Силистра, Самуил-Русе.
 
На 26 март Европейският парламент прие, че смяна на часовото време два пъти годишно на територията на ЕС ще спре през 2021 г. Дотогава държавите членки трябва да решат кое време ще използват целогодишно – лятното или зимното, като ще се наложи да извършат и съгласуване със съседите си по региони, за да се осигури нормалната работа на всички сектори.