Инспектори към Българската агенция по безопасност на храните откриха пропуски в документацията при над 591 тона плодове и зеленчуци по време на засилените проверки  на пазари, борси, тържища, складове и търговски вериги в цялата страна. От средата на месец юни са извършени 1023 инспекции, при които са констатирани 176 несъответствия съгласно действащото законодателство. Съставени са 24 Акта за установяване на административно нарушение.
[news]
На борсата в село Първенец, Пловдивско са установени липса на етикети, пропуски в придружаващите документи или несъответствия при опаковките и маркировките на праскови, нектарини, портокали, пъпеши, дини и лимони, домати, пипер, моркови и картофи. За констатираните несъответствия са съставени 9 Акта за установяване на административно нарушение. На територията на областта са проверени и общински пазари и складове на едро, където не са констатирани несъответствия.
 
При проверките на стоковата борса в град Варна инспекторите са съставили 7 Акта заради неясен произход или липса на етикети на праскови, картофи, череши, пипер, краставици, кайсии, домати и пъпеши. 
 
На борса Дружба в град София е констатирана липса на етикети при картофи, домати, тиквички, сладки пиперки, кайсия, краставици, дини, нектарини, праскови, череши и пъпеши. За откритите нарушения са съставени 2 Акта. 
 
При проверка на борсата в село Кърналово, област Благоевград са съставени 2 акта за липса на регистрация съгласно Закона за храните, както и липса на маркировки при домати, сладък пипер, кайсии и дини. Проверени са и складове в град Гоце Делчев, както и общински пазари в областта, където е констатирана липса на маркировка по домати, череши и дини.
 
На територията на област Пазарджик инспекторите са проверили Зеленчуковата борса в село Огняново, общински пазари и складове на едро и са установили липса на етикети за произход, липса на придружаващи документи, регистрационна карта и некачествена продукция, при череши, домати, картофи, зеле, зрял лук и сладък пипер. Пропуски са открити и при кайсии, диня, пъпеши и праскови.
 
В област Стара Загора са проверени борсата и тържището в село Плодовитово и складове в града. Инспекторите са констатираните липса на маркировки и несъответствия на опаковките при зеле, домати, дини, картофи и ябълки.
 
Проверяващите са открили нарушения и на стоковото тържище в град Русе и на общинските пазари на територията на Софийска и Ловешка област, за което са съставени съответните общо 3 Акта. Несъществени са нарушенията при проверките на борсите, тържищата и пазарите за плодове и зеленчуци в областите: Бургас, Перник, Плевен Силистра, Велико Търново, Кюстендил, Добрич, Сливен, Търговище, Шумен, Кърджали, Видин и Ямбол.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!