Интересът към техниката втора употреба продължава да расте, отчитат фермери и търговци в новото издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2020.

Една от причините за това е приключването на мерките за купуване на машини от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. С финансовата подкрепа от инвестиционните мерки по-рано успяваха да се оборудват с нова селскостопанска техника.

Изтеглете БЕЗПЛАТНО AgriTech Market 2020

Един от основните фактори за промяната и насочването към втората употреба машини е все по-трудното отделяне на средства за инвестиции в техника заради по-високата им цена.

Мерките по ПРСР от предходния програмен период помогнаха на стопанствата да се оборудват със сериозни високопроизводителни машини и инвентар.

Те обаче вече натрупаха възраст и на дневен ред идва обновяването им. По-изгодната на този етап цена на втората употреба засили интереса към този сегмент. 

„Пазарът на употребявана техника е постоянен с пикове в определени години, като миналите две”, каза Димитър Вангелов, управител на Сатнет.

Техниката втора употреба – хит в Добруджа

Фермерите от Добричко проявяват сериозен интерес към купуване на вече използвани зърнокомбайни, инвентар, самоходни пръскачки, показва проучване на Трактор.БГ.

През 2015 г. броят на закупените нови машини в Добричка област е бил 146, докато броят на употребяваните – 60. През следващата година тенденцията се запазва и новата техника е била отново три пъти повече от втората употреба - тоест 97 към 31.

През първото шестмесечие на 2019 г. обаче земеделските стопани от Добруджа са купили 24 нови машини и 41 стари. Съотношението стара-нова техника започва да се променя още през 2018 г., когато в Добричка област са влезли 95 нови и 84 употребявани комбайни, трактори и други необходими селскостопански машини.

През последните четири години в ОД „Земеделие” са регистрирани 5 638 броя трактори, 938 зърнокомбайни, 1430 броя самоходна техника, близо 4 000 ремаркета и 15 214 броя прикачен инвентар, сочи информацията на земеделската служба за първото полугодие на 2019 г. 

Все по-трудно се отделят средства за инвестиции в машинно-тракторен парк, коментират земеделските производители. Това е една от основните причини за насочването към втората употреба.

Мерките по ПРСР от предходния програмен период спомогнаха на стопанствата да се оборудват с качествени, добре оборудвани и високотехнологични машини и инвентар. Подновяването им обаче заради „възраст” изисква много средства и погледите се обръщат към пазара на „втора употреба”. 

Инвестицията в машина втора ръка обаче не е сигурна.

„Самата машина може да е много добра, обаче резервните части и поддръжката излизат или скъпо, или направо невъзможно“, счита Димитър Рачев от Съюза на дунавските овощари.

Когато се купи машина на 7 години от Западна Европа, например, ресурсът й на работа у нас е още най-много 2 години, казват специалистите. След това инвестициите в ремонт и резервни части са огромни.

От друга страна обаче, когато един комбайн струва 400 000–500 000 лв. и когато нямаш възможност да го вземеш по програма, тогава отиваш и си купуваш втора ръка от Германия – нещо, което се надяваш да е запазено и го плащаш на половин цена, обяснява земеделският производител Христо Цветанов.

Нещо важно, което трябва да знаят земеделските производители, решили да инвестират в техника втора ръка, е как се регистрират такива машини.

Земеделска техника, която е внесена от страни извън ЕС, трябва да бъде изпитана и да получи протокол за съответствие. В срок от 30 дни след издаване на този сертификат, машините втора употреба трябва да бъдат регистрирани у нас, обясняват от КТИ.

Ако 30-дневният срок бъде пропуснат, фермерите подлежат на санкции по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника.

Глобите за забавяне са съответно 150 лв. за юридически лица и 50 лв. за физически лица. Фермерите от Добричко се насочват най-често към внос на техника втора употреба от Турция и Украйна.

Сертификатът за съответствие на машините се издава от Центровете за изпитване и европейска сертификация, разположени в Русе и Пловдив.

Освен този важен документ фермерите трябва да подготвят още удостоверение за извършен технически преглед, табела с регистрационния номер, фактура по вноса с превод на български език, ЧМР (CMR - Международна товарителница за автомобилен превоз) за доставката на машините.

Ако покупката се осъществява от фирма-вносител, тя трябва да предостави и договор за покупко-продажба и предавателен протокол. С тези документи и протоколът за съответствие земеделската техника е готова за регистрация в срок от 30 дни.

Изтеглете БЕЗПЛАТНО изданието AgriTech Market 2020! Приятно четене!