Причината да бъдем тук е, че ни е грижа за фермерите. Нашата цел е да си сътрудничим, да се координираме и да се грижим за тях, каза Арунас Свитоюс – председател на Камарата на земеделските производители на Литва.
 
Заедно с представителите на още няколко страни от регион „Три морета“ той взе участие на регулярна среща, която се проведе в началото на седмицата в София. На нея те дискутираха проблемите в развитието на селските райони и агросектора. 
 
„Усещаме един вид дискриминация спрямо западноевропейските страни, защото помощта за тях е различна. Затова обсъждаме как може да се постигне баланс“, каза Свитоюс за Фермер.БГ.
 
По думите му сега е времето за такава среща, тъй като се задават избори за нов Европарламент, нов бюджет и нова ОСП. Затова земеделските производители се обединяват, за да са по-силни. Той сподели, че е оптимист за новата ОСП, но заедно с колегите си продължава да се бори, мотивира и аргументира при планирането на бюджета и регламентите. 
 
 
„Понякога хората от Брюксел или Съвета на министрите вършат нелогични неща или налагат прекалено строг контрол, защото те са бюрократи и трябва да си напишат документите. Мислят си, че ако фермерите получат подкрепа, те също трябва да станат бюрократи, а не да си вършат работата на полето", коментира Свитоюс.
 
Според него фермерите трябва се обединят, за да се борят не само за бюджета, но и за ефективна работа, инвестиции, добри условия в селските райони. Той апелира към евродепутатите да помислят повече за младите хора, които не са достатъчно мотивирани да останат в страната.
 
„Младите са умни, имат енергията да се занимават със земеделие и поглед върху бъдещето. Ако те напуснат страната, няма бъдеще за селските райони, няма да има бъдеще за традициите на страната,“ опасява се представителят на Литва.
 
„Много е важно да търсим устойчиви механизми за подкрепа на сектора. Координацията и сътрудничеството са два важни аспекта от нашата работа. Тази среща е възможност да имаме силна обща позиция пред другите страни. Целта ни е и да се грижим един за друг, за нашите селски райони и фермери,“ категоричен е Свитоюс.
 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg