Най-известното в света българско животно – кравата Пенка, няма да загуби живота си заради временното й пребиваване извън ЕС в Сърбия без митническа проверка и транспортни документи.
 
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи това днес, 11 юни, на своя сайт. 
 
„Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в село Мазарачево“, се казва в информацията от Агенцията.
 
От БАБХ уточниха, че лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести.
 
Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в село Копиловци. 
Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев продължава срещите си с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност, допълниха от Агенцията.
 
Петицията в защита на живота на българската червена крава Пенка, организирана от британския „Дейли Телеграф“ събра междувременно над 30 000 подписа в интернет. За нея се застъпи даже еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.
 
Случаят с кравата –беглец придоби международна известност, след като с него се заеха британски консерватори, привърженици на Brexit. В казуса те видяха ярък пример на формализма и чиновническото бездушие при прилагането на общите европейски правила.