Сформирането на новия служебен кабинет наближава и дни преди президентът Росен Плевнелиев да обяви имената на министрите в Служебното правителство, все повече се говори за това кои ще са хората, които ще седнат в министерските кресла.

Няколко са имената, които в общественото пространство, и най-вече сред земеделския бранш, се спрягат за министър на земеделието и храните:

Проф. Иван Станков, ректор на Тракийския Университет

Името на проф. Иван Станков отново се спряга за поста на земеделски министър в Служебния кабинет, който президентът Росен Плевнелиев ще обяви официално на 5 август, вторник. В началото на тази седмица пред Фермер.БГ проф. Станков каза, че не е получавал покана за поста, допълвайки: „Не знам дали бих приел. Трудно ми е да кажа, дали бих приел, ако получа такова предложение“. Днес (петък – 1 август) проф. Станков отново отрече да е канен за министър.Фермер.БГ припомня, че ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф.

Иван Станков бе назначен на 13 март 2013 г. за служебен министър на земеделието и храните в 88-то правителство на Република България. Той заемаше поста до 29 май същата година.
 
Проф. Радослав Славов, декан на Аграрния факултет на Тракийския университет

Сред имената, спрягани през последните дни за служебен министър на земеделието и храните е и това на проф. д-р Радослав Славов, декан на Аграрния факултет на Тракийския университет – Стара Загора. На въпрос на Фермер.БГ водени ли са разговори с него за поста на аграрен министър проф. Славов заяви: „От вас чувам. Никой не ме е търсил и едва ли точно мен ще потърсят. Има достатъчно много мастити от аграрното производство и наука, питайте тях“.

Проф. Славов е зооинженер и специалист в направленията млечно овцевъдство и козевъдство, технологии за отглеждане на овце и кози, развъдна и селекционна дейност и др. Специализирал във Франция, Германия и САЩ. Има професионален и преподавателски опит над 20 години.

Румен Порожанов – бивш изпълнителен директор на ДФЗ

Бившият шеф на Фонд Земеделие Румен Порожанов също е сочен като възможен вариант за поста Министър на земеделието в Служебния кабинет. В същото време обаче, според някои издания, Порожанов вероятно ще заеме поста на Министър на финансите. Фермер.БГ припомня, че Румен Порожанов бе начело на ДФЗ от 2011 г. до август 2013 г., а преди това заемаше поста началник на кабинета на финансовия министър от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков.Ваня КЮРЧЕВА
София БЕЛЧЕВА
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!