По настояване на животновъди днес, 21 август се свиква заседание на Консултативния съвет по животновъдство. Акцент в заседанието, което започва в 11 ч. в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ще е епидемията от Син език по преживните животни в страната.

 

Животновъдни организации от цялата страна връчиха на министъра на земеделието и храните Васил Грудев декларация, в която настояват за конкретни спешни мерки за справяне с епидемията Син език, от която по данни към 19 август са умрели над 2 000 животни, а огнищата на зарата са над 230 в цялата страна.

 

Животновъдите настояват за незабавно стартиране на въздушно пръскане срещу комарите, причиняващи Син език, в цялата страна. Осигуряване на ваксина срещу болестта, както и обезщетяване за умрелите животни не на глава, а на килограм живо тегло искат животновъди.

 

В декларацията си, връчена на Васил Грудев на среща с фермери във вторник в сливенското село Мокрен, животновъдите настояват за допълнителен De minimis за овцевъдите във връзка с епидемията от Син език,средства за животни до средата на октомври.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!