Все още няма конкретни срокове за изплащането на компенсациите на животновъдите, които са изгубили животните си в следствие на болестта син език. Това съобщиха пред Фермер.БГ фермери, които участваха на вчерашната извънредна среща със служебния министър Васил Грудев в Министерство на земеделието. 
[news]
Информацията, която са получили животновъдите по време на срещата е, че в момента БАБХ приключва обработката на подадените протоколи, а изплащането на обезщетенията на животновъдите ще бъде на принципа „първи постъпил-първи платен“ - т.е. според последователността, в която са пададени заявленията за компенсации. 
 
Действително сумата, която ще получават като компенсация стопаните, ще е 2,36 лв/кг, са потвърдили от Министерството. Килограмите се определят спрямо изработена от МЗХ справка за средното тегло на овцете по породи, като справката е спусната до Областните дирекции на БАБХ в страната. 
 
При заявяването на отпадналите животни, ветеринарният лекар вижда по идентификационната система, че животните са от породата Ил Дьо Франс, например, сравнява с таблицата за средното тегло при тази порода и на тази база се калкулира сумата, която трябва да получи стопанинът.
 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!