Един от първите ни разговори с министър Гечев беше за „Капитан Андреево, видяхме се и с министър-председателя, там се запознах и с господин Демерджиев. Те потвърдиха, че продължават да действат по случая, докато държавата урегулира нещата, заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

В неделя, 7 август, части на жандармерията и министърът на вътрешните работи се наложи да се намесят в конфликт на граничния пункт между служители на Агенцията и на фирмата „Евролаб 2011”, а движението на камиони бе блокирано за три дни. Тогава Даскалов съобщи, че 30 души от съответната фирма са изблъскали служителите на БАБХ. Имаше и оплаквания от превозвачи, че частното дружество възпрепятства работата по фитосанитарния контрол.

По думите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демердживе пред Нова телевизия МВР е било длъжно да въведе ред на пункта, защото напрежението е ескалирало. „Стигна се до заплахи. Двете страни се опитаха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество”, каза той и подчерта, че все пак вътрешното министерство не може да бъде арбитър.

„Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът", добави Демерджиев. Поредица от съдебни решения в полза на „Евролаб 2011” и срещу заповеди на Агенцията бяха издадени.

Хората от тази фирма разчитаха, че ще има колебание в служебното правителство и затова предприеха тези действия”, изрази мнение проф. Даскалов. Той обясни още, че „Евролаб 2011” никога не е била лишавана от дейността си на оператор по товарите. „Те работят там, имат си място, получават приходи. Е, не тези огромни приходи, които получаваха преди 10 години”, коментира шефът на Агенцията по храните.

„Да се съсредоточим върху това, че този пункт трябва да бъде разширяван, защото нашите взаимоотношения с Турция търпят възходящо развитие”, каза още проф. Христо Даскалов.