Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е поискала от МЗХ да оповести списъците с актуалното териториално покритие на специализирания слой по направленията за местообитанията на птиците по мярка 10 „Агроекология и климат“. Призивът е обусловен от осигуряването на прозрачност, общодостъпност и публичност на информацията, тъй като понастоящем данните от слоя са налични единствено в ИСАК и земеделските стопани нямат яснота каква промяна е извършена в неговия обхват, съобщават от НАЗ.
 
Същевременно, актуализираният слой поражда следните въпроси:
 
• Какво се случва с кандидатите по орнитологичните направления, при които след редуциране на слоя с местообитанията на птиците, намалението на одобрената площ за прилагане на агроекологичните дейности е с повече от 10 % от площта, с която са кандидатствали през първата година (2015 г.)?
• Много от кандидатите по орнитологичните направления се оказват със сериозно редуцирани допустими площи по мярката. Кое количество площи следва да се счита за поет агроекологичен ангажимент и какво количество площи бенефициентът ще има задължение да поддържа по направлението през оставащите години на петгодишния ангажимент – площите, с които земеделският стопанин е кандидатствал през 2015 г. или площите, които са одобрени за допустими по направлението през 2016 г.?
• Кандидатите по орнитологичните направления, които не искат да поемат ангажимента, с което се отказват и от получаване на плащане за 2015 г., НАЗ апелира МЗХ да предостави официален образец на молба за отказ (непоемане на) от агроекологичния ангажимент.
 
По отношение на изпълнението на петгодишния ангажимент от страна на бенефициентите по гореспоменатите направления, както и с оглед необходимостта от предвидимост в земеползването и планирането на сеитбооборота, НАЗ настоява занапред да не се предприемат допълнителни промени в обхвата на този слой.