„За мен решението на парламента е по-скоро политическо. Ние, като правителство, виждаме, че това е невъзможно да се случи“, така коментира казуса с удължаването на мораториума за продажба на земеделска земя министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

 

„Още в самото начало казахме, че не може да се отвори главата, тъй като е необходимо съгласието на още 27 страни-членки. Забрана не може да има, защото при присъединяването на България към ЕС сме сложили точни и ясни правила и сме се съгласили да ги спазваме“, коментира още министър Греков.

 

Той допълни, че тогава е било времето, когато договарящите е трябвало категорично да заявят, че на България ще й бъде необходим по-дълъг период от време, защото „нашите стопанства не са консолидирани, не са уедрени и защото нашите земеделски производители не са на това ниво и собственост, каквито имат другите производители в Европа“.

 

Министър Греов бе категоричен, че сега е късно да правим такова искане. „По-скоро трябва да се стараем като правителство да дадем възможност на нашите земеделски производители да забогатяват, за да могат да отговорят на европейските стандарти и изисквания“, заяви още Греков.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!