Най-важната европейска пролетна зърнена борса – EuroGrain Exchange 2024, която ще се проведе за втора поредна година в столицата на Румъния на 10-11 април в Конгресния център на Радисън Блу хотел Букурещ, предоставя изключителни възможности за търговци, фермери, преработватели, финансисти и всички други заети в този ключов за глобалната икономика сектор.

Още по темата: Запознайте се с най-добрите експерти, анализатори и търговци на зърно в Европа

Повече от 340 участници от над 28 държави вече се регистрираха, за да се възползват от впечатляващата програма и 3 допълнителни ексклузивни дейности, част от Паралелната програма на събитието.

Организираното еднодневно посещение на пристанище Констанца на 9 април ще даде възможност на участниците да се срещнат с пристанищните власти и да посетят зърнени терминали. 

На 10 април от 9:00 часа, EuroGrainExchange 2024 ще бъде домакин на ексклузивен обучителен семинар на тема: Навигиране във водите на правото: Поглед върху морската търговия и възникнали спорове. Полудневният семинар е проектиран да представя най-актуалните предизвикателства от реални случаи, срещани при транспортирането на селскостопански стоки по море. 

Отново на 10 април от 9:00 часа участниците ще имат възможността да се включат в ексклузивен семинар на тема: Основи при управлението на ценовия риск. Семинарът е предвиден като практическа програма, предназначена да предостави знанията и уменията, необходими за боравене с по-голям контрол в рисковата среда на търговията със зърнени фючърси.

Програмата на EuroGrain Exchange 2024 адресира най-важните проблеми, засягащи всички заети в зърнения бизнес, и предоставя различни и иновативни перспективи за непрекъснато развиващия се и променящ се сектор. В обобщение на програмата ви представяме няколко презентации, които не бива да се пропускат:

На 10 април от 16:00 часа, ще се проведе един от най-важните дискусионни панели в програмата с тема Фундаменти на икономиката или гледане в кристалната топка, с модератор Петър Димитров от България. Панелът ще подчертае значението на Черноморския регион като определящ фактор на цените, глобалните тенденции и преформатиране на потоците, както и макро заплахите свързани с икономика, валути, фондове и крипто валути.

Водещите анализатори Ирина Озип от Украйна и д-р Рори Деверел от Ирландия ще са панелисти в тази дискусия с теми:

- Украйна, Русия, Казахстан: Предизвикателствата през сезона и първи перспективи за 2024/25 – Ирина Озип

- Разбиране на корелацията между фючърсите и глобалните пазарни цени на зърнените и маслодайни култури. Как и защо да променим търговските навици и стратегии - д-р Рори Деверел

- Глобална макроикономика. Какво предстои по отношение на лихви, валути, акции, заетост и крипто - Петър Димитров.

На 11 април от 10:00 часа, Андрей Соломон от Румъния, ще модерира дискусионен панел на тема Маслодайни култури, масла и шротове на ръба на свръхпредлагане и свръхрегулации. Емисиите на парникови газове ще бъдат погледнати в перспектива, както и бъдещи тенденции в производството на масла и мазнини за храна и гориво с акцент върху пазарите в Испания, Турция, Пошла и Хърватия.

Също на 11 април, от 11:30 часа, на кръгла маса модерираната от Тодор Стойков от Българска асоциация на търговците на зърно и фуражи (БАТЗФ) ще бъде дискутирано Търсенето, което спаси сезона: Северна Африка, Турция, Италия и Гърция.

Начало на конференцията ще даде първата сесия на 10 април от 14:00 часа, на тема Централна и Източна Европа, Балканите и Черно море - разрушаване на мостове или възможност за изграждане на сътрудничества. Участниците ще обсъдят създаването на новата суперсила – Балканите и Черно море, като ключ към бъдещата продоволствена устойчивост и сигурност в Европа и повторното свързване на Дунавския регион. А как да бъдем конкурентоспособни ще чуем от Стоян Вълев от България.

В последния дискусионен панел на 11 април от 14:30 часа на тема Предизвикателства и волатилност във веригата на доставки - навла, торове, сървей, правни аспекти, ще бъде обсъдена веригата на доставки и нейното значение за доходността в следващите пет години.

Възползвайте се от малкото оставащи дни до началото на най-важното пролетно събитие в индустрията и се регистрирайте! Присъединете се към визионерите, чиито знания, опит и иновативност задават посоката в сектора на зърнено-маслодайните култури в Централна и Източна Европа, Черно Море и Балканите.