Следващият вторник – 31 октомври изтича срокът за подаване на документи по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“. Животновъди сигнализираха, че не могат да се ориентират в указанията и имат нужда от допълнителни разяснения. 
 
 
По този повод преди две седмици зам.-министърът на земеделието Лозана Василева каза пред Фермер.БГ, че се работи по методиката, а отделно са изпратени официални указания до Държавен фонд „Земеделие“ как да се прилага наредбата. Тези указания трябваше да достигнат до областните служби, които вече да могат да разясняват на стопаните подробностите. 
 
Въпреки това Фермер.БГ направи специална анкета към читателите на сайта с въпрос „Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?“
 
Според 46,3 процента от отговорилите над 300 души, по мярката не трябват допълнителни разяснения. 17,5 на сто обаче са на мнение, че има неясноти в указанията.  
 
Провеждане на допълнителна разяснителна кампания е необходима на 12,7 процента от отговорилите на анкетата, а според 7,42% указанията не са достатъчни. 
Отделно от това 16 процента от отговорилите са посочили, че няма да кандидатстват по мярка 14.