Министърът на земеделието и храните Десислава Танева взе участие в бизнес форум на тема: „Региони в растеж“. Събитието се проведе във Велико Търново. На срещата Десислава Танева отчете с кратка презентация поуките от първия програмен период от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2007-2013г.), предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Министър Танева открои няколко важни проекта, които няма да се прилагат по същия начин във втория програмен период на програмата 2014-2020г. По мерки 311 (Разнообразяване към неземеделски дейности) и 312 (Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия), общият договорен бюджет е бил 180 млн. евро. Почти толкова са и разплатените средства. От тях общо 155 млн. евро са разплатени за инвестиции за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и за селски туризъм - къщите за гости, което представлява 86% от тези две мерки приложени в тези 7 години.

 

"В този нов, втори програмен период няма да се случи това. Инвестициите във ВЕИ са изключени за подпомагане, освен такива за земеделските производители за собствени нужди по други мерки. По отношение за мярката, касаеща къщите за гости, тя категорично няма да бъде приложена изобщо в този вид. Ние имахме един значителен натиск от заинтересовани организации, включително и консултантски, тази мярка да бъде отворена и тази година, но отговорът е не, тя няма да бъде отворена в този вид. Подобна дейност ще се допусне само в малко райони в България, с културно-историческо значение, където туризмът ще бъде дейност, а не за лична употреба", категорична бе Танева.

 

Десислава Танева съобщи, че след съгласуване на критериите по тези мерки, а това ще стане следващата година, ще има някакво решение.

 

Друга равносметка от миналия програмен период на ПРСР е по мярка 321 (Основни услуги за населението и икономиката в селските райони). В периода 2007-2013 г. са разплатени 749 млн евро.

 

Тук поуката ни е във връзка със спортните съоръжения и стадиони, за които бяха разплатени 162 млн евро или 22%. Както многократно индикирахме този вид инвестиции не са допустими в новия програмен период и в новата програма за развитие на селските райони. Спортни съоръжения и стадиони за милион или няколко милиона лева няма да допуснем. В хода на дебата по изготвянето на наредбата по мярка 7.2, която предстои да бъде отворена – това е пределно ясно. Спортните площадки и инвестициите в тях ще се ограничат в рамките на 50 хиляди евро. Общините трябва да поддържат комплексите, които градят, заключи министър Танева.