Срокът за подаване на годишните отчети за дейността на фирмите в Националния статистически институт (НСИ) е до 24:00 часа на 1 април, припомниха от ведомството.
 
 
За подаването на документите по електронен път и в двата почивни дни ще работят дежурни служители. Графикът и телефоните на тези специалисти са достъпни тук
 
На 28 март сутринта е имало прекъсване за 1 час в работата на информационната система „Бизнес статистика“ на НСИ. Това е системата, през която се подават годишните отчети. От ведомството се извиниха за причинените неудобства.
 

Системата работи от 2009 г. и чрез нея се отчитат годишно над 600 000 физически и юридически лица. 

 
„Прекъсването е по технически причини, вследствие на генериран огромен зловреден трафик, който е филтриран. Този трафик е в допълнение на традиционната практика документите да се подават в последните няколко дни, което води до по-ниска производителност“, коментираха от пресслужбата на НСИ.
 
Информационната система не е засегната от срива и всички данни, които постъпват в нея са защитени. За случая е уведомен Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност, допълниха от ведомството.