Екологично насочените площи ще се заявяват след като приключи заявяването на площите по СЕПП. Това обясни Георги Праматаров, началник отдел Идентификация на земеделските парцели в МЗХ, предаде Фермер.БГ.
 
На първо място се заявяват площите по СЕПП. След като заявяването приключи и е ясно колко хектара са заявените площи и с какви култури са, системата ИСАК трябва да определи дали даденото стопанство трябва да има ЕНП или не. Ако е необходимо, системата трябва да изчисли в хектари размера на екологично насочените площи, които трябва да се очертаят. 
 
Например, когато ИСАК „каже“, че има нужда от 10 ха, за да се достигнат 5-те% ЕНП, земеделският стопанин трябва да посочи парцелите, които са като угар (заявените угари могат да се посочат и като ЕНП). Угарите ще бъдат приспаднати от 10-те ха и остават за чертаене още 3 ха. Тук се посчват парцели с междинни култури, с азотофиксиращи култури и др. Ако и след това не е достигнат лимитът от 10 ха, се очертават и ландшафтни елементи, буферни ивици... докато се достигне необходимият процент. Системата ИСАК автоматично трябва да натрупва всички очертани ЕНП докато се постигне прагът от 5%.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 
Има три вида очертаване – точкови обекти, линейни обекти и полигонови обекти. Точков обект е само единично дърво, полигоновият обект са група дървета и естествени и водни обекти. Всичко останало са линейни обекти. Линейните обекти могат да бъдат или вътре в парцела, или по протежението му. 
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!