Важно откритие, свързано с растенията, с които се хранят животните, бе оповестено от учените. Според доклада им растенията, които се развиват в по-топли условия, са по-трудни за храносмилане и по-бедни на хранителни вещества. Това води до понижаване на добивите на мляко и месо и увеличаване на количеството освободен от животните метан, пише sciencedaily.com.

Плаваща ферма произвежда екомляко

Учените от Шотландия и Германия са установили, че по-високите нива на освободен метан са свързани с консумацията на трудна за храносмилане растителност, което е резултат от процеса на глобално затопляне.

Метанът е мощен парников газ, който е около 25 пъти по-добре задържа топлината в сравнение с въглеродния диоксид.

Повече от над 95% от метана, който се освобождава от кравите, идва от техния дъх в процеса на дъвчене.



Порочният кръг, който наблюдаваме, е, че преживните животни, като говедата, произвеждат метан, който затопля планетата ни. Тази по-топла среда променя растенията и те стават по-трудни за храносмилане. Колкото повече време храната престоява в стомаха на животното, толкова повече метан се освобождава, оттам планетата се затопля и процесът се повтаря до безкрай.
Трябва да се внесат корекции в начина на хранене на селскостопанските животни, за да имаме една по-устойчива околна среда, казва д-р Марк Лий, изследовател в Natural Capital & Plant Health на Кралските ботанически градини.

Налице са няколко причини за повишаването на температурата води до по-трудно храносмилане на растителността.

Растенията се адаптират, за да се предпазят от вредното въздействие на по-високите температури. Като резултат те цъфтят по-рано, листата им стават по-дебели, като не е изключено някои по-издръжливи растения да започнат да растат на нови места, измествайки по-полезни растителни видове. Всичко това създава предизвикателства пред пашуването.



Изследователите са съставили карта на света, като всеки регион е обозначен според риска от повишаване на нивото на освобождавания метан.

Очаква се повишение в цял свят, като „най-горещите“ места са в Северна Америка, Централна и Източна Европа и Азия. На тези места ефектът от климатичните проблеми ще е най-сериозен.

Друг фактор, допринасящ за повишена тревожност, е фактът, че в тези региони активно се развива животновъдство и има предпоставки за увеличаване на гледаните животни.

Като пример учените привеждат годишното увеличение на производството на месо в Азия – 3,4%. В Европа става дума за 1%.



Сега е времето да се предприемат мерки, тъй като потребността от богати на месо хранителни режими става все по-популярна в цял свят, смятат учените.

Според тях отглеждането на по-богати на хранителни вещества растения може да е ключът към справянето с предизвикателствата на по-високите температури в цял свят.