Представители на оранжерийния сектор на Холандия твърдят, че забраната от страна на Русия да се внасят плодове и зеленчуци от ЕС не само не е ощетила бранша, но дори е оказала положителен ефект, пише на страницата си във Facebook маркетинговият специалист Кристина Кузнецова след участието си в събитието „Зимна академия Food&Energy", което в момента се провежда в Мюнхен, Германия, пише EastFruit. 

Естонците разказаха как европейци „търгуват“ с Русия 

Преди санкциите ние продавахме оранжерийни домати и салати на Русия. Става дума за качествени и скъпи сортове. В Москва има 20 млн. души, като само 5% от тях са готови да платят и да искат да купят премиум продукти. С въвеждането на санкциите това желание не се изпари, казва Джаспър Беслер, професор от Холандския университет за приложни науки. 

Ученият допълва, че представителите на холандския оранжериен сектор в условията на ембарго са взели решение да се развиват по друг начин. 

В момента продаваме в Русия оранжерийни системи за отглеждане на сортове холандска селекция по холандски технологии. Това са цели проекти – от планирането до построяването им. Интерес  има от производители близо до Москва и в няколко други руски града, допълва проф. Беслер. 

Тъй като местните специалисти не познават холандските технологии на отглеждане, фермите наемат на работа холандски мениджъри. За Холандия руското ембарго се оказа добра възможност. Продажбите на оранжерии на руския пазар процъфтяват, казва още ученият.