Изплащането на субсидиите за площ ще започне в края на Януари, заяви министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНР.

 

Очаква се Държавен Фонд Земеделие да започне изплащанията по схемите за единица площ в периода от 20-и Януари до края на месеца. Ако този времеви период бъде спазен, няма да бъде нарушена договореното на протестите в края на миналата година.

 

От техническа и административна гледна точка е изключително трудно преводите да бъдат извършени в разстояние на десетина дни до всичките регистрирани производители, които са над 94 хиляди, обясниха експерти от ДФЗ. Докато през миналата година изплатените европейски и национални субсидии за декар обработваема площ надхвърляха 861 млн. лв., то тази година ще бъдат преведени над 882 млн. лв. От тях 782 млн. лв. е еврофинансирането, останалите 100 млн. лв. са от бюджета.

 

"Министерството на земеделието и храните е едно от най-големите и най-тежките. Искам да го направя по-близко до хората с мащабна реформа, но не достигат средства. В началото на 2011-а година стартира най-тежката реформа – създаването на Агенцията по безопасност на храните - нещо, което не успя да се случи през последните 20 години. Създадохме нов модел, налагахме европейски стандарти и България успя да се опази и от тежки хранителни инциденти като ешерихия коли, и шапа, който спря на турската граница.", заяви още Мирослав Найденов.

 

"Другата голяма реформа е в горския сектор – 1/3 от територията ни са гори. Важно е да знаем, че ще останат и след нас. Съоръженията в Алпите са стотици пъти повече от България и нищо не е станало с горите. Освен това подчертавам, че собствеността не се променя – земята под тях остава държавен горски фонд. България има достатъчно гори. Дърводобивът през последните години е намалял с 34 процента. Дори санитарната сеч не се изпълнява – от едната крайност отидохме в другата. Няма абсолютно никаква опасност от нарушаване на биоравновесието. Смятам, че намерихме добър баланс.

 

Секторът с лъвския пай в субсидиите беше зърнопроизводството. Сега вече подпомагаме и другите сектори. Създаваме условия и зеленчукопроизводството да бъде перспективен сектор. Реформите в общата селскостопанска политика се предвиждат и на европейско ниво – не е справедливо да се подпомага само един сектор.

 

Има получена модификация от финансовото министерство за намален акциз на горивото за земеделските поризводители, но не знам докъде е стигнала процедурата.

 

Следващата година ще бъде година на животновъдството - дължим много на животновъдите и зеленчукопроизводителите. Ще продължим и със стандартите в храните", каза още Мирослав Найденов.