Изкупната цена на суровото краве мляко в района на Бяла Слатина се понижи миналата седмица на 55 стотинки за литър и вече е под стойността на бутилираната вода, съобщиха стопани пред Фермер.БГ.
 
 
Намалението с 5 ст./литър е станало изненадващо на фона на увеличените разходи за отглеждане на животните. Фермерите научили от разговори с колеги от други региони, че там кравето мляко се плаща от мандрите по 90 ст. литъра.
 
Животновъдите са възмутени, че Северозападът отново е ощетен от така наречения свободен пазар и те не могат да получат достойно заплащане за продукцията си.
 
„Няма седмица, в която да не чуем, че фермер от близките села е пратил стадото си на кантара за клане“, споделиха разочарованите стопани.
 
Независимо от промените в наредбата за първите изкупвачи, продължават проблемите с предаването на биволското мляко.
 
Фермерите са принудени да го продават като краве и така стават двойно ощетени. От една страна те получават по-ниска цена за ценното биволско мляко, а от друга не могат да си осигурят необходимите документи за обвързаната подкрепа.
 
Единственият изход, който стопаните виждат за оцеляването си, е местното сдружаване и изграждането на малки мандри за производство на фермерски млечни продукти.