Изкупната цена на овчето мляко расте. По информация от Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) в Южна България има изкупвачи, които дават на фермерите цена от 1.50-1.60 лв./л без ДДС. „Информацията е от фермери от този регион на страната и се очаква цената да се повиши още малко. Като браншова организация ситуацията ни радва, защото цена от 1.60-1.70 лв. за литър мляко е приблизително себестойността на продукцията“, коментира пред репортер на Фермер.БГ Бисер Чилингиров.

 

Той допълни, че овцевъди очакват изкупната цена на млякото да достигне до 1.80 лв./л, което за тях означава и минимална печалба. „Опасенията на овцевъдите, обаче, са, че тази цени няма да бъдат валидни за цялата страна. Трайна е практиката изкупвачите да притискат фермерите, които заради безпаричието са принудени да продават на по-ниска цена“, допълни Чилингиров. По думите му „стандартните“ начини за натиск върху фермерите са свързани с твърденията на изкупвачите за по-ниски качествени показатели на суровото мляко.

 

„Това не отговаря на истината. Ние произвеждаме много качествено мляко. Много малка част от фермерите нямат вани, но дори и това не е основание да се твърди, че млякото е с по-ниско качество. Още повече, че изискванията към овчето мляко не са така рестриктивни както по отношение на кравето мляко“, категоричен е председателят на НОА. По думите му изискванията за овче мляко са за масленост 6.5%, но често изкупвачи записват около 6% масленост, на базата на което свалят изкупната цена. „Масленост около 6% овчето мляко – и то не във всички региони на страната - може да има през месец май, когато животните не се подхранват фураж.

 

Но по принцип изследванията показват, че овцете в България дават много висока масленост – над 6.5%, като сега, когато фермерите хранят животните с фураж, маслеността е и много по-висока – до 7-8%“, коментира Бисер Чилингиров. Той призова фермерите да не подписват „на сляпо“ договорите с търговците, да четат внимателно договорите и да изискват в тях да фиксирано от кога дадения фермер ще предава мляко, какви количества и на каква цена. Според Бисер Чилингиров само така оформени договори могат да дадат сигурност на фермерите, че ако не бъдат изпълнени клаузите в договора, ще могат да си търсят правата, включително и по съдебен път.

 

НОА стои зад фермерите и реагира на всеки подаден сигнал за нередности при изкупуването на млякото, свързани с опити за оказване на натиск върху овцевъдите. Според Бисер Чилингиров топлата и безснежна зима е изключително благоприятна за овцевъдството, защото животните са пашували макар и малко през цялата зима. Топлото време е благоприятно и за по-големите количества мляко, които дават овцете, както и за доброто развитие на младите агнета.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!