Европа дава насоката за промяна на схемата с директни плащания за земеделските производители. Това коментира в ефира на Bulgaria On Air Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) по повод изказване на лидера на ДПС Лютви Местан, че с разпределението на средствата по този начин е направена „фундаментална грешка“. Тодоров допълни, че не само у нас, но и в Европа много стопани не са получили финансиране по схемата заради изискването за площ от минимум 10 декара.

По данни на  АЗПБ при изменение на наредбата за директни плащания, така че стопаните на  300 декара да получат с 15 лева повече на декар, ще бъдат подпомогнати до 50% от производителите, сред които такива на плодове и зеленчуци, на етерични масла и т.н. По думите му останалите няма да бъдат особено ощетени, тъй като за тези сектори в момента няма много предвидени средства.

На въпрос дали изменението на начина на разпределение няма да изкуши стопаните към раздробяване на обработваемите площи, Тодоров коментира, че това евентуално може да случи при собствениците на земи от 600 до 1000 декара. По думите му по-големите стопани реално нямат полза от раздробяването на обработваемата земя.

Според Ивайло Тодоров плюсовете за земеделието като цяло ще са повече, ако държавата изгради добри механизми за контрол. Той подчерта, че трябва да има и много добра информация към хората, защо и как точно се случват нещата.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!