Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) прави всичко възможно, за да осигури европейска защита на българското кисело мляко и на още 12 млечни продукта, като географски означения.
 
 
Министър Румен Порожанов съобщи това в отговор на въпрос от депутата Румен Георгиев по време на парламентарния контрол днес, 11 май. Географските означения на тези продукти са защитени в националния регистър. Тази закрила обаче ще отпадне, тъй като нов европейски регламент изключва паралелното функциониране на национална и европейска защита.
 
Прилагането на новия ред ще засегне бялото саламурено сирене, кашкавалът и лютеницата "Първомай". За традиционното кисело мляко и млечните продукти България ще поиска изключение – дерогация, от регламента. Целта е да се осигури допълнително време и страната да изпълни всички необходими процедури.
 
"Провели сме кореспонденция с Европейската комисия, "Ел Би Булгарикум" и асоциациите на млекопреработвателите. Те подготвят документите, за да минат по съответния ред", каза министър Порожанов.
 
Депутатът Румен Георгиев припомни, че страната ни отдавна е трябвало да създаде механизъм за регистрация на български храни в Европейския регистър, но такъв механизъм е бил изработен чак миналата година. 
 
„Така поради липса на нормативна уредба традиционни земеделски продукти и храни с географски означения са на път да изчезнат от националния и международния пазар", предупреди Георгиев. 
 
 
В своя въпрос той поиска изчерпателна информация колко заявления за регистрация на храни в Европейския регистър на земеделски продукти и храни със защитени географски означения са постъпили в МЗХГ, за кои процедурата е висяща и кои традиционни продукти в момента ползват национална или временна закрила.
 
Министърът отговори, че от 2007 г. досега са подадени 4 заявления за регистрация на продукти и храни в Европейския регистър на защитените наименования за произход и седем за Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
 
Вписани като храни със защитени географски указания са Горнооряховският суджук и българското розово масло. Защитени са и пет продукта с традиционно специфичен характер - филе "Елена", панагюрско роле "Трапезица", "Кайсерован врат" и "Говежда пастърма". Луканка "Троянска" и суджук "Търновски" са разгледани на национално ниво. 
 
Документите за "Странджански манов мед" са изпратени в Брюксел, където е предложена редакция на заявлението, което предстои да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС. Заявлението за регистрация на "Месо от Източнобалканска свиня" е изпратено в България и са изпратени бележки на заявителя, съобщи министърът.
 
Законът допуска временна национална закрила. По думите на министъра, досега само "Странджански манов мед" е отговорил на изискванията, но производителите не са поискали такава защита.