Тази година изложението за селскостопанска техника БАТА АГРО има нова концепция. В този дух Интерагри България също предложи на посетителите на панаира оригинална  визия и новостите в продуктовата си гама, като акцентът бяха иновациите от лидера в производството на земеделска техника New Holland. 

„Това, което на първо място мога да отбележа, е новите серии зърнокомбайни CR, които са обновени със стистемата за автоматизация, наречена IntelliSense™.

Това е една много интелигентна система, която позволява напълно автоматична работа на комбайна, промяна на настройките на машината в реално време от компютъра на машината. Единственото, което операторът трябва да направи, е да избере съответния режим на работа“, разказа за Трактор.БГ Даниел Минев, изпълнителен директор на Интерагри България АД

Даниел Минев: „Това е нещо като круиз контрол на автомобила. Това е круиз контрол при зърнокомбайните. С тази нова технология, която е уникална по рода си, реално погледнато се избягват грешките на оператора, избягва се умората на оператора, защото системата работи еднакво добре и в началото, и в края на един дълъг ден жътва”. 

В същото време земеделските производители не са зависими от опита на операторите. 

Даниел Минев разказа и за другите акценти на щанда на Интерагри България. 

„Имаме гроздокомбайн, изложен за първа година на изложението БАТА АГРО. Гроздокомбайнът New Holland  Braud - това е една от, бих казал,  най-добрите машини в сферата на прибирането на такъв тип продукция. Има доста такива машини, които работят в страната. Уникална машина. Всички серии трактори са представени на New Holland, прикачната техника на Grégoire Besson, Kinze и всички останали брандове, които предлагаме”, посочи Минев. 

Един от акцентите на изложбения щанд на Итерагри България е серията трактори на New Holland Т7 Heavy Duty. Истинска инженерна революция, серията е създадена за високи натоварвания, като голяма част от опциите, предлагани в други серии, като активно окачване на предния мост, седалката на въздушно окачване, трансмисия Auto Command и др., тук са заложени като стандарт. 

Тракторите от серията Heavy Duty разполагат с повишен капацитет по отношение на двигателя, трансмисията и здравината на шасито. Те запазват отличната стабилност и надеждност на серията Т7 и ги допълват с оптимална конструкция за работа в режим на високо натоварване с тежки имплименти.  Важна за ефективността е CVT трансмисията AutoCommand™, която върви с подлакътника на New Holland SideWinder™ II

Още един акцент при тракторите New Holland на щанда са серията Т8, които имат дълга колесна база, с до 500 мм по-дълга от машини в същия мощностен клас на конкурентни производители. Това предмство предлага ненадмината стабилност при транспорт, съчетана с изключителна маневреност в полето.

Тракторът Т8 с вериги Smart Trax, който посетителите на изложението имаха възможност да тестват на демо полето на щанда на Интерагри, комбинира маневреността и гъвкавостта на конвенционалните колесни трактори с по-голямата стъпка на веригите. С него получавате най-доброто и от двата свята.

Тракторът T8 435 AutoCommand е перлата в тази корона. Машината, която фермерите имаха възможност да видят на БАТА АГРО, е произведена в ексклузивната версия BluePower

Т8 има активен преден мост, който подобрява комфорта на оператора при транспорт, а земеделските стопани се увериха, че удобството в кабината е несравнимо. Нейната видимост е 360 градуса и това дава възможност на оператора да управлява по-ефективно.  

Една от новостите в специализираните трактори на New Holland, представена на изложението, е кабината Bluecab4. Тя е с ниво на защита за оператора от категория 4 и многократно е доказала своите качества, като е изпробвана с над 20 пестицида.

Кабината Bluecab4 се предлага и при гроздокомбайните Braud на New Holland, тъй като често беритбеният модул се сменя с пръскщ и тогава е нужна по-висок клас защита за оператора. Гроздокомайнът New Holland Braud, модел 9070  L е 4х4, с хидравлични цилиндри, които регулират височината на машината при настройка за всеки ред. Беритбеният модул също се регулира по височина.

Машината е оборудвана със специални тръскащи пръти – системата е SDC, разказва Александър Янков, продуктов мениджър в Интерагри България.

Тръскащите пръти могат да се регулират в зависимост от широчината на беритбената площ. Освен това могат да се добавят и да се свалят, с цел да нямате работа на празен ход. Скоростта на прътите и на кошниците може да се следи в реално време чрез системата Noria.  Заедно с това двойно действащите вентилатори помагат за очистването на листата. 

„Машината е оборудвана с два бункера и има работна скорост от 6 до 8 км/в час, в зависимост от полевите условия. Миналата година правихме демонстрация с тази машина и капацитетът е между 50 до 70 дка/ на работен ден“, обясни Янков. 

Това, разбира се, добави специалистът, зависи от сорта на гроздето и терена на лозето. 

Безспорни фаворити на фермерите са зърнокомбайните с двуроторната технология от серията СR на New Holland и вградената в тях система IntelliSense™. 

Тази система позволява напълно автоматична работа на комбайна, като това става с помощта на редица иновативни компоненти. 

Регулируемите капаци на роторните вани – системата Dynamic Flow Control™, е един от тях.  

Александър Янков: „Така регулирате времето, за което се овършава. Това е изключително важно, защото по време на жътва, условията са изключително динамични, влагата се променя през цялото време и е от изключителна важност да имате тази екстра“. 

Друга важна опция, показана с модела CR 1090, е внедреният специален Load Sensor, който определя натовареността на ситата. Специалистът обясни, че машината разполага и с инфрачервена камера, която снима в реално време качеството на зърното, което влиза в бункера на зърнокомбайна, а предситото пък може да се регулира директно от кабината. 

„Всички тези компоненти, заедно с добивомера и влагомера, са компоненти от новата интелигентна система IntelliSense™. Машината, оборудвана с тази система, прави най-добрия избор между 280 млн. възможности. Машината се ъпдейтва на всеки 20 секунди и по този начин имате абсолютно адекватно поведение в реални условия“, обърна внимание Янков. 

От 2014 г. СR e несменяем световен рекордьор с 800 т за 8 часа, като транспортната му скорост е 40 км/ч.  Бункерът е с обем е 14 500 л, а скоростта на разтоварване е 142 л/сек, което означава, че целият бункер се изпразва за около 1,5 мин. 

Даниел Минев: „Машините на New Holland са едни от най-добрите и най-добре балансираните като цена и качество – това, което предлагат“. 

За повече информация можете да се обадите на националния телефон на Интерагри България 0700 46 666