Фирма Байер България, Дивизия Кроп Сайънс проведе специален форум на тема “Байер - иновации за високи добиви  в царевицата и подбор на оптимална технология според спецификата на условията”в престижния хотел “Интернационал” в КК “Златни пясъци”. В него взеха участие специалисти от Байер Унгария, г-н Ищван Рик и Лайош Наги.

 

Срещата бе проведена под наслов “Форум за прогресивни земеделци”, с което Байер беляза една нова идея в отглеждането на царевица. Байер винаги е бил иновация и стремежът винаги е да предоставя на земеделците прогресивни идеи от бъдещето, кaто ги прави достъпни за тях.

 

 

Ралица Янакиева сподели пред Фермер.БГ целта на събитието: " Много често, което хората , които дават и поемат по нови пътища имат нужда да обменят идеи. Затова и поканихме толкова много гости , консултанти, за да може българските земеделски производители да започнат да си задават въпроси не само кое да правят днес, а което и да правят утре.”

 

 

Традиционно фирма Байер организира среща за производителите на царевица, на която бяха поканени, цвета на българското земеделие - хората, които професионално отглеждат царевица и искат да се развиват в тази насока. Компанията отбеляза, че производството на царевица е едно от най-трудните и сложни производства в земеделието и е истинско предизвикателство пред фермерите и техните познания.

 

Лайош Наги, мениджър техническо развитие Байер Унгария, дивизия Кроп Сайанс сподели впечатленията си от семинара: „ Моето първото впечатление от този семинар, след срещата и дискусията с колегите, е, че има много интересни фермери, които присъстват. В края на презентацията получихме някои доста сложни въпроси, защото експертното ниво на аудиторията беше много висока. Но все пак имайки нашия дългогодишен опит и опита в контрола със заплевеляването, успяхме разбира се да намерим правилните отговори. Земеделските производители останаха доволни от отговорите.”

 

 

Това, което отличи тази среща от всички останали, че на нея Байер представи своите продукти за царевица в детайли, които досега не са представяни по време на традиционните срещи с фермерите. На срещата фермери и експерти дълго дискутираха, защо е важно един хербицид да има както вегетационно, така и почвено действие и какъв е начинът да се съхрани ефективността на хербицидите.

 

“Генерално това, което мога да кажа, че в царевица ние вече запълнихме широк спектър от хербициди, които биха могли да се използват и считам, че може да предложим на земеделците решения за всяка една ситуация. Производителите на царевица, които отглеждат големи площи, трябва да бъдат гъвкави и те не могат да си позволят да заложат само на една схема. Те трябва да работят много гъвкаво и да залагат на различни схеми”, обясни Жечо Мурзов – мениджър продажби Байер България, дивизия Кроп Сайанс.

 

 

Всеки един от вариантите, които Байер предлага в това направление би могъл да бъде подходящ за фермерите, съобразен със спецификите на района и моментната климатична ситуация. Започвайки от  Аденго и Мерлин Флекс, които се използват както почвено, така и ранно вегетационно  и се стигне до Капрено, продуктът на Байер, който е една истинска революция в производството на царевица. Именно Капрено е последната генерация хирбицид за царевица, не само за Байер, но и като цяло за пазара. Той е широкоспектърен продукт, който има и много добро почвено последействие, помагащ за контрола на късно поникващите плевели.

 

На предимствата на Аденго и Лаудис бе посветена и презентацията на г-н Лайош Наги, един от най-добрите специалисти в областта на хербологията в Унгария: " Лаудис е продукт с потвърдена селективност с над 300 опита в целия свят върху 121 хибрида. Неговата селективност се осигурява от активното вещество и от антидота. Аденго от своя страна е продуктът, който е сред моите фаворити сред хербицидите поради следните причини: има много дълготраен ефект, продуктът има 2 активни съставки, може да се ползва много рано.Това е уникална комбинация, която му дава голям спектър на действие. Ще дам следния пример за неговото действие – след 3 седмици липса на дъжд, всеки един конкурентен продукт спира действие, но не и Аденго. За това причината е следната – те нямат добра фото стабилност. Всички продукти на Байер имат много добра фотостабилност и това ги прави една крачна пред другите продукти на пазара. ”

 

Впечатление от работата именно с Аденго , изказа производителят Кристин Петков,  от фирма Единство 2005, общ Генерал Тошево, след края на срещата: „Работим с продуктите на Байер от много години, които са изключително добри, като едни от тях предстоят да се използват. Предстоят почвените хербицидипри царевицата. Миналата година ползвах Аденго за първи път и останах много впечатлен. Използвах го ранно вегитационно като културата и плевела бяха на втори лист. Ефектът беше перфектен, като при всеки дъжд се активираше действието му“

 

 

По време на срещата бе представен и новият изпълнителен директор на Байер България, дивизия Кроп Сайънс - Габор Равицки, дългогодишен служител в компанията. Той поема поста от г-жа Ралица Янакиева, поради преместването й на отговорна позиция в централата на компанията в Германия.

 

“ За мен тази среща беше много специална, защото беше последната към момента. След повече от 15 години тук ще се отправя към нови хоризонти и ще се опитам да разбера какъв е живота на компанията от вътре в централата на Байер в Германия. Искам да благодаря на всички партньори за безрезервната им подкрепа, за решенията които сме взимали за това как да изградим устойчив бизнес на Байер в България.”, сподели още Ралица Янакиева