Вече трябва да се действа все едно е военно положението, като рискът в Добричка област е много голям, тъй като граничи с Румъния, заяви д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекс в село Козлодуйци, за БНТ.

Засилен контрол върху движението на животни в област Добрич

Преди дни той реши да стимулира стопаните в околните села да заколят прасетата си, които отглеждат в задния си двор. Днес всичките 55 прасета в село Козлодуйци вече са минали под ножа, а техните собственици са компенсирани с по 250 лв.

Кмет на село Козлодуйци: „За да не останат 160 човека без работа, всички се съгласиха, направихме график. Повече в Козлодуйци прасета няма.“

Днес трябва да излязат пробите, които бяха взети от прасета в свинекомплекса в село Юделник. Това е четвъртата ферма в Русенско, за която има съмнения, че върлува вирусът на Африканска чума по свинете (АЧС). Вече са умъртвени 32 хил. прасета от първите засегнати големи ферми в областта – тези в селата Николово и Бръшлен. 

В третата ферма – тази в село Голямо Враново, до момента са евтаназирани едва 16 прасета. Управата отказва да бъдат убити незаразените животни. Тя настоява да се вземат проби от прасета, които се отглеждат в други халета, и ако те се окажат отрицателни, животните да бъдат пощадени.

Д-р Миленка Димитрова: „Искам да бъдат изследвани другите животни. Никак не е грешно да се види как ще протече в един свинекомплекс това, да се види как е влязъл, откъде.“

От БАБХ обаче настояват, че не може да се чака, и днес, най-късно утре ще започне евтаназията на всички прасета в Голямо Враново. Отделно ветеринари и военна полиция следят какво се случва в кланиците, за да няма нарушения.

Свиневъдната индустрия вече усеща загубите от заразата. Голям магазин в Русе е прекратил договора си за доставка на свинско месо с една от трите засегнати свинеферми. Наблюдава се по-голямо търсене на пилешко месо и риба в града.

Управител на магазин: „Насочихме се към алтернативни доставчици на месо от региони, в които няма чума.“

За да помогнат в борбата с чумата по свинете, ловците в Русе настояват да им се разреши да ловуват с кучета край Дунава. С тяхна помощ успешният отстрел на диви свине е над 90%.

Ловец: „Ловците са хората, които могат да свършат работа и да помогнат на държавата в случая. Те са страхотна армия – 130-хилядна армия.“

Доброволното колене на прасета от всички лични стопанства в 20-километровите зони около свинекомплексите в страната е до 5 август. След гратисния период инспектори, полиция и жандармерия ще обикалят от къща на къща. Ако открият прасе, стопанинът му подлежи на глоба от 100 до 1000 лв.