Обособяват се 20-километрови ограничителни зони около всички промишлени свинекомплекси в област Добрич и се въвежда стриктен режим за проследяване на движението на животните.

Томислав Дончев: Без свинско месо във фризерите около огнищата

Това беше решено след заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с увеличаването на броя на случаите на Африканска чума по свинете (АЧС) в страната и множеството огнища близо до границата с Румъния.

На територията на област Добрич има общо 5 кланици. Само в една от тях – тази в село Козлодуйци, не се извършва колене на прасета, а единствено на дребни преживни животни.

Другите четири кланици са разположени в селата Дропла, Сенокос, Росеново и в кв. „Рилци“ в град Добрич. Заради заболяването и опасността от разпространението му във всяка кланица в страната ще присъства ветеринарен лекар и представител от Военна полиция.

На територията на Добричка област работят 8 големи обекти за промишлено свиневъдство. Там се отглеждат близо 100 000 прасета и са въведени изключителни мерки за сигурност.

"Най-големият в страната е свинекомплексът в село Козлодуйци", припомни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Борислав Каменов. 

По последни данни прасетата, отглеждани в т. нар. задни дворове в Добричко са 971 броя. Д-р Каменов уточни, че според Наредба 44 по Закона за ветеринарно-медицинска дейност тези животни също не бива да бъдат хранени с кухненски отпадъци.

Във връзка с обявеното бедствено положение в Добричка област стопаните имат срок до 5 август да заколят домашните си свине и да използват месото за лична консумация. 

Областният управител Красимир Кирилов отправи апел към представителите на всички институции за отговорно отношение и стриктно изпълнение на набелязаните мерки, както и за оказване на съдействие на ОДБХ.

Целта е да се запази свиневъдството като отрасъл в икономическия профил на област Добрич и на страната. Красимир Кирилов запозна участниците в заседанието с решението на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия за умъртвяване на прасета в задни дворове и загробването им на определени от общините и населените места терени, ако те не бъдат прибрани като месо за консумация от стопаните им в гратисния период до 5 август.