Ветеринарните лекари, ангажирани с овладяване на бруцелозата в Рила предупредиха, че наближаващият родилен период при животните е изключително опасен за хората.
 
Специалистите от БАБХ в Кюстендил продължават  работа на терен в основните огнища, където бе  констатирано заболяването. Засега  контролът  е ефективен, каза д-р Първан Дангов, цитиран от БНР, но уточни, че има  реална опасност от нова вълна на  разпространение на заболяването сред хората: Бруцелозата е такова заболяване, че в периода около агнилната кампания, когато животните тръгнат да раждат, заболяването се активира, има опасност стопаните като не спазват личната хигиена и защитни предпазни средства да бъдат заразени наново.

Според ветеринарите е  абсолютно необходима разяснителна кампания сред животновъдите: Стопаните не трябва да пипат с голи ръце, помагайки в периода на раждането. Не трябва да бъдат пипани плаценти, не трябва да бъдат пипани околоплодни води. Второ, в никакъв случай не трябва да се дават плацентите да бъдат изядени от кучетата. Трябва да се обособи място, където тези плаценти да се изхвърлят. Най-добре е да се изкопае яма в земята, да се дезинфекцират с хлорна вар или хидратна вар и на трето място, при най малкото съмнение, когато абортират в едно стадо, повече от три процента, незабавно трябва да се потърси специализирана ветеринарно-медицинска помощ.
 
35 човека от района са болни от бруцелоза, като трима от тях са ветеринарни лекари.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!