Предизвикателствата пред земеделците в днешно време са много. Промените в климата са един от най-тежките за справяне проблеми.
Щетите, произтичащи от температурен дисбаланс, се дължат на два фактора: разрушаване на клетките, поради заледяване или дехидратиране (изгаряне).
Изгарянията, които се появяват след пролетната слана често са причинени не толкова от замръзването, дължащо се на ниските температури, а от рязкото сутришно повишаване на същите. Клетката реагира на понижаването на температурите, като изхвърля вода така, че да увеличи концентрацията на соли и в последствие да понижи точката на замръзване.
За да се справим с този проблем фирма Амитица ООД предлага на стопаните един изключително полезен и иновативен продукт - Скудо Терм (SCUDO THERM).
По време на АГРА 2019 българската компания покани фермери и приятели на среща, на която италианските производители на Скудо Терм го представиха.
Паоло Туркони и Давиде Коломбо от фирмата производител Агридеус разказаха, че Скудо Терм се прилага предимно самостоятелно и то поне 48 часа преди метеорологичното явление.
Продуктът не е фитотоксичен и не оставя следи по културите, добавиха представителите на производителите, като обясниха, че той е подходящ за зеленчуци, овощни – костилкови, семкови, ягода, малини, грозде, полеви култури (захарно цвекло, ориз, житни растения и т.н.) и др.
Паоло Туркони посочи, че Скудо Терм изпълнява защитна функция спрямо температурните промени, а специфичната му цел е значително да се намали загубата на вода от изпарения, като растението се защити от внезапни температурни промени и от комбинираното въздействие на вятъра и температурата.
Агридеус предлага чрез Амитица ООД още един свой продукт - биостимуланта Befol, който работи върху метаболизма на растенията и ги предпазва от разпукване.
„Биологичното производство в Европа и дори в България, набира скорост много бързо, така че фермерите имат нужда от подходящи продукти и решения, които да предпазят и да стимулират растенията, за да разчитат на добра реколта, качествена продукция, но постигната с уважение към природата и към хората, които ще се хранят с това, което са произвели“, каза Паоло Туркони.
Гостите обърнаха внимание, че продуктите им не са насочени само и единствено към органичното производство, а и към конвенционалното.
Причината е, че в Европа все повече започва да се обръща внимание на чистата и здравословна, без пестициди, храна. Кауза, за която екипът на Амитица ООД усилено работи.
Срещнахме се с нашите партньори от Амитица през 2013 г., а заедно започнахме да работим година по-късно. Година след година нашите взаимоотношения укрепват.
То е силно и реално ние станахме приятели с екипа на Амитица“, посочи Туркони.
Гост лектор на семинара бе проф. Иван Желев, виден наш учен в сферата на овощарството, който от три години работи с продукти на Амитица ООД. Той разказа за Фермер.БГ какви са най-сериозните проблеми в момента при трайните насаждения.
„Това, което ни дебне и е изключително опасно . В последните години заля страна – това е дрозофила сузуки. В моята 50-годишна практика, аз толкова коварен и толкова подъл неприятел не съм виждал. Няма друг неприятел при овошките, които да има 13 поколения и няма култура, която да не напада – като се почне от череши, кайсии, ябълки, грозде, малини, къпини, тиквички и др. Няма такъв универсален неприятел. Амитица дава едно много хитро решение. Те излязоха с препарата Нимазал, който няма карантинен срок“, посочи професорът.
Нимазал е абсолютно безвреден, тъй като не съдържа отровни съставки, а насекомите, умъртвени с него, могат да служат за храна на птиците. Продуктът работи с натрупване и ефектът му е дълготраен, а освен това е и икономически изгоден.
„За мен това е ключът на борбата с този неприятел“, коментира проф. Желев.
От своя страна Джузепе Пинята представи на семинара продуктите на друг италиански партньор на Амитица – Протео. Компанията е фокусирана в продуктите за подхранване на растения.
„В момента имаме три продукта, които са регистрирани в България. Те имат специфични характеристики и са разрешени за използване в биологичното земеделие. Така че те са напълно безопасни за околната среда и помагат не само на растението, на и на почвата и природата“, обясни Джузепе Пинята.
Продуктът Фантак подобрява характеристиките на почвата, като по този начин създава по-добра среда за развитие на силна коренова система при растенията.
„Това е един много добър начин да се справим с нематодата, като помага растението да бъде по-здраво и с по-силна имунна система“, посочи Пинята.
Вторият продукт, на Протео, предлаган у нас от Амитица, е Валтан.
Той е получен от специфичен вид морски водорасли и стимулира развитието на корените. Това е много важно не само в ранните фази на растението, но и за това, че помага на растението при всеки момент на стрес или лоши климатични условия.
Амитица ООД предлага и Фолиамин – продукт, съдържащ аминокиселини.
Този продукт има силна антистрес функция и помага на растението да развие потенциала си за качество и количество.
„Амитица и Протео станаха приятели преди 2 години, така че сме в началото на нашето партньорство. Надяваме се тази добра връзка да продължи да бъде така силна и да стартираме различни проекти в България, за да помагаме на фермерите“, каза Джузепе Пинята.
От своя страна проф. Иван Желев добави:
„Амитица е нещо свежо, свежа струя в овощарството, тъй като всички други мероприятия, които ние провеждаме са класически, докато Амитица излезе с една много интересна насока на овощарството. Тя даде възможност ние да го вкараме в едно направление, в което бъдещето е там. Светът се насити на синтетични материи и на храни, гъмжащи от химикали. Поздравявам колектива на Амитица, които се изправиха срещу традиционализма“.
Още за продуктите, предлагани от Амицита ООД на българския пазар можете да научите на https://amiti.org/
Достъпът до профилите в Agri.bg временно е ограничен.
Работим върху тяхното подобрение.
Абонирайте се за бюлетина на Agri.bg
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Agri.bg, за да научавате най-актуалните новини, анализи, интервюта и видео репортажи от аграрния сектор за изминалата седмица.
Чрез абонамента ще получавате и информация за важни предстоящи събития в бранша.
С използването на този сайт Вие се съгласявате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика.