За премахване на клетките, в които се отглеждат животните във фермите, апелира Европейската гражданска инициатива срещу клетките, съобщи порталът Euroactiv.
 
Зад нея стоят организации за защита на животните, както и животновъдни, политически и екологични сдружения. Те призовават Европейската комисия да предложи забрана на клетките за отглеждане на кокошки, свине, телета, патици, гъски, пъдпъдъци и зайци. 
 
До момента в подписката са се включили над 400 хил. европейски граждани. Целта на организаторите е участниците да станат над един милион. След това подписите трябва да бъдат проверени от отделните държави членки, преди да бъдат представени в Брюксел.
 
Изнесените от движението числа сочат, че всяка година над 360 млн. животни прекарват цял живот или част от него, затворени в клетки в европейски ферми. Според инициаторите Европейският съюз (ЕС) не може да покрие високите стандарти за хуманно отношение към животните, докато клетките все още съществуват.
 
Едно от обвиненията на подписалите се граждани към ЕС е, че се реагира доста бавно. За добър пример те посочват американския щат Калифорния, който в края на миналата година гласува от 2022 г. да се забранят клетките за кокошки и да се даде повече пространство на животните във фермите.