По неофициална информация, агроведомството се кани да изплати сумите по схемите за обвързано подпомагане на овощари и зеленчукопроизводители с месец по-късно. Вместо края на февруари-началото на март, през месец април, което за нас е твърде късно. Готови сме за протест, ако примерният график стане официален. Това каза Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО) за Фермер.БГ.
 
 
„Оказва се, че всички останали браншове ще получат плащанията си по-рано, освен овощарство и зеленчукопроизводство. Това ни поставя в много странна ситуация. Още миналата година проведохме разговори с ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), като им обяснихме, че парите по схемата са ни необходими в началото на годината – най-късно в началото на месец март, за да можем да започнем с обработките. Получихме уверение от тяхна страна, че ще направят всичко възможно плащанията да постъпят навреме, а сега излиза един такъв график“, коментира Колев.
 
По думите му ясно се вижда как сумите за всички направления са предвидени по-рано – тютюнопроизводство, животновъдство, натура, преразпределителни плащания.
 
„Готови сме да излезем и да протестираме докрай, ако графикът излезе в този вид. Всяка година се случва нещо с този график. Последната година, когато агроведомството се ръководеше от Десислава Танева, успяха да ни пуснат парите началото на месец март, което ни устройваше. Миналата година, с хиляди срещи и обещания, успяхме да вземем пари началото на април. Тази година, предвид на това, че всичко е нормално и обещаха да пуснат парите началото на месец март, пак се готвят да ни платят с един месец закъснение“, допълни производителят.
 
Февруари и март са ключови месеци за овощарите, тъй като тогава те трябва да имат средства, за да извършат най-капиталоемките операции, като рязане и торене.
 
„Един месец закъснение е твърде много за нас. Началото на месец април ще са минали първичните обработки, торене, пръскане. А колегите, които разчитат на тези средства, за да ги извършат, няма да го направят и пак няма да имат реколта“, заключи Колев.
 
Пред МЗХГ пък днес излизат на протест пчелари от цялата страна. Те недоволстват заради неизплатените субсидии на био пчеларите, намаленият период за преход от конвенционално към био пчеларство и липсата на минимална помощ de minimis за сектора. Протестните действия ще продължат от 13 до 15 часа.