Всички в момента ближем рани. Това каза за Фермер.БГ  изпълнителният директор на  Булагро Груп Христофор Бунарджиев. Едно от направленията на фирмата, която е член на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА), е продажбата на машини за земеделието. Причината за мнението му е състоянието на пазара на агротехника. 
 
 
За съжаление, пазарът на селскостопанска техника е изключително и изцяло доминиран от субсидиите. Когато има субсидии – има продажби, когато няма субсидии – няма продажби. Проблемът е, че и да няма субсидии, и да няма продажби, този екип трябва да се поддържа. Това е екип от сервизни техници, сервизни инженери, търговци, мениджъри, счетоводители. И това става сериозен проблем в годините, когато няма достатъчно доходи. Ние се ориентирахме през последните две години върху продажбата на селскостопански инвентар“, каза Бунарджиев. 
 
Предвид миналогодишните резултати, когато целия бранш регистрира сериозен спад в продажбите и то главно на големи машини като комбайни, средни и тежки трактори, Христофор Бунарджиев очаква и тази да е подобна.  
 
„Тази година ще бъде по същия начин, защото и през тази година също няма предвидени инвестиционни субсидии“, каза той и допълни: „От друга страна малките машини отпреди 10 години се поразглобиха, счупиха се - дискови брани, сеялки, култиватори, косачки и т.н. те трябва да бъдат подменени.  Това са машини в ценовия диапазон 20 000 – 40 000 евро. Смятам, поне по поръчките, които имаме към момента, че тази година ще имаме известен ръст спрямо миналата година. Но така или иначе, всички в момента в бранша ближем рани“. 
 
 
Относно употребяваните машини Христофор Бунарджиев счита, че българският пазар има своите специфики. 
 
„Втората употреба, като че ли никога не е била толкова развита, както е в другите страни от Европейския съюз и тези извън него. Българинът повече е склонен да плати нова машина. Може да е по-малка и по-скъпа, но да е нова, за да може да има сигурност в това, което върши. Сигурността е от изключително важен приоритет. Сякаш цената не е толкова важна, колкото увереността, че точно в тази седмица машината няма да откаже и наистина ще можеш да си свършиш работата. Земеделското производство е производство под открито небе. Обикновено има един прозорец от време, в който ние трябва да се включим със съответната операция – сеитба, жътва… и ако закъснееш с три или четири дни, това може да се окаже фатално. Могат да започнат дъждове или рязка промяна на времето, което да не ти даде възможност в следващите две или три седмици да влезеш на полето и когато следващият прозорец се отваря, обикновено вече е много късно“, обясни Бунарджиев пред камерата на Фермер.БГ.  
 
Едно от събитията, които земеделските производители очакват в скоро време е изложението БАТА АГРО. То ще се проведе от 16 до 19 май отново на летището в Стара Загора. 
 
 
Преди нова година стана ясно, че изложението вече ще се провежда веднъж годишно. 
 
„По препоръка на нашите клиенти- земеделските производители, решихме отново да върнем БАТА АГРО във формата веднъж годишно. Миналата година моят колега и приятел Радослав от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)  дойде на есенната БАТА и ми каза: „Има една седмица в годината, в която всичките ми шест трактори работят – едните култивират, другите сеят, третите дисковат. Вие точно тогава ли решихте да направите изложение, когато машините са заети, когато има толкова неща, които трябва да се свършат на полето“. Ние се вслушахме внимателно в гласа на фермерите и решихме, че наистина форматът веднъж годишно е по-добър“, каза Бунарджиев.  
 
Той допълни, че темпът на обновлението не е такъв, че да позволява чак толкова големи иновации.
 
“ Може би заради това големите изложения като Agritechnica в Хановер, ЕИМА в Болоня, SIMA във Франция, които бяха веднъж годишно, сега са даже на две години“, обобщи Христофор Бунарджиев.