Цифровата революция се разпространява твърде бавно в земеделския сектор, смята Фил Хоган, европейският комисар по земеделието и развитието на селските райони, информира hortidaily.com.

Планът на Гърция за цифровизация на селскостопанския сектор

Комисарят е на мнение, че цифровизацията на земеделския сектор трябва да се случва с по-бързо темпо, за да бъде той способен да  отговаря на огромните предизвикателства. 

В своето изказване на DATAGRI 2018, форум, посветен на популяризирането на цифровите преобразувания в аграрния сектор, състоящ се в Кордова, Хоган отбеляза още, че е необходима цифровизация, тъй като проблемите, с които се сблъскват производителите на култури днес, са огромни. Фермерите са натоварени със задачата да произвеждат повече и по-качествени храни с по-малко ресурси.

Те също така са задължени да намалят въздействието на производството си върху околната среда. Освен да отговарят на променящите се изисквания на потребителите, на земеделците ще им се наложи да се сблъскват занапред с промените на климата и колебанията на цените на световните пазари.

Според Фил Хоган най-добрият начин да се повлияе на ситуацията е като се използват интелигентни и ориентирани към бъдещето инструменти. Поради това той предлага да се удвои бюджетът за изследвания и иновации в областта на хранителните продукти и природните ресурси в рамките на програмата на ЕС „Хоризонт Европа“ за периода между 2021-2017 г.

Освен това комисарят по земеделие отбеляза, че в някои селски райони все още няма достъп до широколентов интернет.

Докато 76% от населението на ЕС в момента има достъп до бърз интернет, само 40% от домакинствата в селските райони може да се похвалят със същото, подчертава Хоган.

Следете темата и на cap4us.fermer.bg