Учени от държавния университет в Канзас публикуваха последното си изследване, което потвърждава възможността от предаване на вируса АЧС чрез фуража, пише изданието „Зелен фронт“, цитиран от agronews.com. 

Колко антибиотик може да има във фуража за бройлерите?

В своята публикация изследователите подробно описват дозата, която е необходима за разпространението на болестта при постъпването й в организма на животното чрез фураж или течност. Оказва се, че нивото на вируса в течност, необходимо за заразяване, е доста ниско, което означава, че е налице висок инфекциозен риск при перорален прием. За заразяване с фураж се изискват по-високи концентрации и честота на въздействие.

Макар фуражът и фуражните добавки да са по-малко разпространен начин за разпространение на АЧС, глобалното им използване ги прави възможен начин за разнасяне на вируса, съобщава Меган Нидервердер, доцент по диагностична медицина и патобиология към университета в Канзас.

Нашето изследване за първи път демонстрира, че вирусът може лесно да се предаде при обичайно потребление на заразени фураж или течност, допълва ученият.

Самите методи на производство на фураж повишават риска от заразяване на суровините с вируса в страните, където болестта вече е факт. Например, разпространена практика в Китай е да се сушат посевите край пътищата. По този начин те може да бъдат заразени от преминаващите камиони, превозващи заразени животни. Обработката на съставките в замърсено оборудване е друг начин вирусът да бъде предаден.

Хиляди тонове суровини за фуражи се внасят в САЩ от страни, където в момента е разпространена африканска чума по свинете. Нашето изследване показа, че вирусът оцелява в широк спектър фуражи, допълва Нидервердер.