В Централна Северна България рапичните хибриди на Еуралис семена се ползват с много добро име и са решение в контрола на синята китка, болестите и предизвикателствата в отглеждането на тази взискателна култура. 

На пролет: Семената на Еуралис отново ще съживят родните ниви

За фаворита в clearfield технологиятаЕС Децибел CL, се знае, че стартира рано на пролет, като използва наличната влага и е много подходящ за тукашните климатични условия. 

„Това е средноранен хибрид. Предимството му за района на Северна България е ранното стартиране на вегетацията напролет, което му помага за усвояването на пролетната влага. Друг плюс е по-късният цъфтеж на хибрида, който за този район е голямо предимство, защото се избягват ранните слани и застудявания“, обяснява Стилияна Иванова, търговски и технически мениджър на Еуралис за области Плевен и Ловеч. 

ЕС Децибел CL е толерантен на синя китка, както и на болести, като склеротиния, алтернария и фома.

Други два хибрида на Еуралис Семена се изпитват в нивите на известната кооперация „Зора“ с председател инж. Росен Коев в русенското село Тръстеник. Става дума за ЕС Моменто и ЕС Капело, които са нови за страната. Селекцията на френския кооператив отговаря на най-високите стандарти в производството на рапица, а полетата като това в село Тръстеник определено дават надежда за висок добив и през 2020 г.

„Тук са проведени следните мероприятия. Предсеитбена оран и дискования наесен. Преди сеитбата е наторено с 25 кг MPK и сме заложили сеитбена норма 45 растения на декар. Есента сме сложили и хербицид срещу самосевка пшеница. Рано напролет, в началото на март полето е подхранено с 20 кг карбамид. Предцъфтежно е проведена борба срещу неприятелите, както и е пръскано с фунгицид и листен тор“, казва Стилияна Иванова.

Нейният колега Хюсню Али – търговски и технически мениджър за области Русе Велико Търново и Габрово, изтъква предимствата на трети видокодобивен хибрид на Еуралис Семена – ЕС Моменто.

„Това е среднокъсен хибрид. През изминалата година той представи много добри резултати в Централна и в Северна България. Висок потенциал за добив, бърз начален старт, устойчив на фома и с високо съдържание на маса. Има ген от Огура, който дава една много голяма сигурност и устойчивост на разпукване на шушулките. Тези растения се характеризират с мощен растеж и добър хабитус“, твърди представителят на компанията.

Новият фаворит от листата на Еуралис Семена България е ЕС Капело. През последните години този хибрид се отличи като номер едно по продажби в Европа от портфолиото на френския кооператив.

„Капело е конвенционален хибрид, средноранен към среднокъсен. Тази година за първи път ще предлагаме Капело на българския пазар. От това, което видяхме през периода на изпитване през изминалите две години, Капело е много адаптивен хибрид и се представи добре в цялата страна. В началото на сеитба наблюдавахме дружно и хомогенно поникване. Хибридът е изключително толерантен на болести, както и устойчив на разпукване на шушулките“, допълва Стилияна Иванова.

Повече за портфолиото на фирма Еуралис може да откриете на euralis.bg, както и от регионалните представители в страната.