4,8 млрд. евро под формата на директни плащания са получили фермерите в Германия през миналата година, съобщи германското земеделско министерство, цитирано от местните медии. 
 
 
Сумата е разпределена на 316 600 юридически и физически лица, подали заявленията си в определения срок. 61%, което е близо 3 млрд. евро, са били изплатени като базисна премия за обработвана площ. 
 
Другото голямо перо, малко повече от 1,5 млрд. евро, е за екологични мерки. 333 млн. евро са преразпределените премии за малки и средни стопанства. Младите фермери са получили 45 млн. евро. 
 
Най-много получатели на директни плащания има в провинция Бавария, около една трета от всички.
 
На тях обаче са преведени едва 20% от общата сума -  991 млн. евро. Причината е, че в тази провинция стопанствата са по-скоро малки и средни. 
 
Подобен е и случаят с провинция Баден-Вюртемберг, където 13 на сто от всички стопани са получили само 8% от общата сума. В двете провинции няма нито едно стопанство с повече от 150 000 евро. 
 
Съвсем различна е ситуацията в източните провинции. Във всяка от тях има по над 200 получателя с премии над 300 000 евро. През 2016 г. изплатените суми са били по-малки в сравнение с 2015 г., тъй като броят на заявките е с няколко стотин по-нисък. Има обаче ръст от над 25 на сто при плащанията за млади фермери.