Подготвя се провеждането на Националния събор за опазване на местните български породи. Съборът ще се проведе за 8-и пореден път в местността Паниците край Калофер на 28 септември, научи Фермер.БГ от Янка Михайлова, директор на дирекция „Административно, правно, финансово, счетоводно и информационно обслужване“ в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

 

Националният събор се организира от ИАСРЖ съвместно с Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце в България и Община Калофер. На събора традиционно ще бъдат представени български автохтонни породи животни, създадени чрез народна селекция. Михайлова съобщи, че тази есен в събора ще бъдат представени 22 автохтонни породи животни – 20 породи овце, както и по една порода коне и говеда.

 

От ИАСРЖ допълват, че целта на провеждането на националния събор е запознаването на широката общественост с разнообразието от уникални местни животински видове и породи, както и да се насърчи и подпомогне отглеждането на тези видове и породи животни.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!