Фестивал на местните традиционни продукти се провежда днес в Тополовград. Мероприятието е организирано от Община Тополовград и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и се провежда за първи път. В рамките на фестивала ще има конкурс „Най-вкусно традиционно ястие”, „Най-вкусни домашни консерви с плодове и зеленчуци” и „Най-атрактивен щанд”.

 

Гости на фестивала ще бъдат и земеделски производители от различни региони на България. Производители от района на Чипровци и Куртово Конаре ще представят свои местни продукти – сладка, лютеници и др. През целия ден ще се провеждат дегустации, продажби и демонстрации. Ще се предлагат местно вино, сирена и други млечни продукти, сушени гъби и горски билки, както и домашно приготвени гозби. Кметът на гр. Тополовград Божин Божинов ще открие събитието и ще направи приветствие към гостите.

 

В рамките на фестивала е предвидено и посещение на ферма за бизони в с. Орлов дол. Тя е единствената подобна на Балканския полуостров и най-голямата в Европа. В нея на 1 700 дка пасища се отглеждат 250 бизона. Целта на форума е да даде възможност на местните фермери да представят своята продукция, както и традиционната кухня, включваща интересни рецепти за домашно приготвени ястия и консерви.

 

Фестивалът се организира в рамките на проектите „Осигуряване на устойчиво управление на Натура 2000 зони, ключови за оцеляването на глобално застрашени видове”, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд и проект LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран от ЕС.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!