Както Фермер.БГ първи писа, биофермери от цяла България ще участват в предстоящия биопазар, който ще се организира в рамките на международния джаз фестивал Банско 2013 – от 8 до 13 август. Инициативата е на Българска асоциация „Биопродукти” и е подкрепена от Община Банско. Своя продукция пред жителите и гостите на Банско ще представят земеделски производители от цялата страна. Биопроизводителите ще предложат сладка, сокове, вино, билки, сирене, кашкавал, ядки, луканки, тоест всичко, произведено по екологично чист начин в България.

Над 10 фермерски биопазара организира през тази година Българска асоциация „Биопродукти” в цялата страна – Враца, Благоевград, Русе, Арбанаси, Габрово, София са само част от дестинациите, на които от началото на 2013 година биофермери представиха продукцията си.

„Това е най-добрият начин екологичната българска продукция да достигне до крайния потребител. За нас е важно и това, че организирането на биопазари ни позволява да работим без посредници. За нас един от основните проблеми е именно маржът на посредниците. А и българският потребител може на тези биопазари да се срещне директно с производителя”, коментира пред Фермер.БГ Албена Симеонова, биопроизводител и член на управителния съвет на асоциация „Биопродукти”.

 


За 9 август е насрочен семинар в Банско, който ще се проведе под патронажа на кмета на Банско, за участие в който са поканени всички земеделски производители от общината. Във форума ще участват и представители на МЗХ, както и експерти от WWF и от асоциация „Биопродукти”. „Искаме да привлечем земеделските производители от община Банско към нашата кауза. Организираме семинара, за да им разясним предимствата на биопроизводството. Банско е естествено екологична община и има сериозен потенциал за добро развитие на екологично чиста селскостопанска продукция”, каза още Симеонова.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!