Животновъди от Плевенско настояват за по-висока изкупна цена на млякото. Те са поставили проблема пред депутата от ГЕРБ Владислав Николов по време на приемната му в Плевен.


Земеделските производители са заявили, че миналата година изкупните цени на кравето мляко са били по-приемливи, но сега са изключително ниски и това се оказва пагубно за сектора. В момента млякото в Плевенско се изкупува по 40-45 стотинки за литър.

 

Недоволните са заявили, че тази цена не покривала разходите им. Те са поискали съдействие от депутата "държавата да се намеси, за да не се чувстват животновъдите оставени на произвола на съдбата". Според посетилите на приемната изкупна цена за литър краве мляко не трябва да е по-ниска от 80 стотинки за литър.

 

Сега недостатъчните приходи принуждават собствениците да занижат качеството на храната за животните и да влошават условията за отглеждане, а някой от животновъдите разпродадат кравите и телетата си. Намирането на пазари за пласиране на произведеното мляко също е трудно и поради това много животновъди в Плевенско продавали млякото чрез прекупвачи.