Земеделски производители представиха своите продукти за трета поредна година в Министерството на земеделието и храните. Продуктите, които управниците имаха възможност да опитат бяха: краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове и вино. Представянето на храните се финансира по българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".
 
„Такива дегустации се правят и в европейските институции, например три дни в сградата на Еврокомисията служителите ядат биохрани. Нещо подобно се опитваме да направим и тук, идеята е тези храни да стигнат до потенциални клиенти“, обясни д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и координатор проект "За Балкана и хората".
 
Подобни кулинарни демонстрации се организират и в посолството на Швейцария в София. Фермерите от Балкана предлагат продукцията си в мобилни хладилни витрини на съботния пазар в софийския квартал „Борово“, като най-вече обаче залагат на участие в различни изложения в страната.
 
„Контролът върху фермерските пазари е като този в обектите за търговия на дребно. Предварително са направени проверки, за да е сигурно, че са наистина земеделски производители и това, което предлагат, е качествено и безопасно“, коментира Любомир Кулински от БАБХ. Относно имитиращите продукти, специалистите обясниха, че разделението ще помогне на потребителите да се ориентират по-добре и забраната за продаване на имитиращи продукти насипно, ще бъде спазена.